Obavijesti

News

Komentari 1

Slijepi planinar iz Istre: Za mene u životu ne postoje prepreke...

Slijepi planinar iz Istre: Za mene u životu ne postoje prepreke...
2

Slijepi planinar Feručo Lazarić (65) danas s Prevlake kreće na put od 1100 kilometara do rta Kamenjak u Istri. Vid je izgubio prije 15-ak godina, a za ovu avanturu se pripremao dva mjeseca

VIDEO

Slijepi planinar Feručo Lazarić (65), iz Svetvinčenta u Istri u utorak kreće na životnu avanturu Via Adriatica trail gdje će propješačiti čak 1100 kilometara. Riječ je o stazi koja se proteže od Rta Kamenjak u Istri pa sve do Dubrovnika i Prevlake.

- Krećem zapravo iz Prevlake,a volje za ovim pothvatom imam na pretek. Za ovu avanturu sam se pripremao oko dva mjeseca intenzivno pješačeći, vježbajući, radeći na sebi. Idem s prijateljem Serđom Ostovićem koji me je i pozvao. Isprva sam dvojio, ali sam na kraju ipak odlučio otići jer za mene u životu ne postoji prepreka. Moja sljepoća je meni na neki način i blagoslov. Smatram se sretnim čovjekom jer unatoč sljepoći uživam u životu punim plućima. Osobe koje vide i kreću se primjerice šumom, uglavnom gledaju ljude oko sebe,kako je tko obučen, je li zgodan ili nije..., a ja slušam zvuk potoka, pjev ptica i šum lišća. To je neprocjenjivo bogatstvo i trebalo je otkriti i ostala čula osim vida kojeg sam izgubio - objasnio je Feručo.

'Prestao sam očajavati i prihvatio da više ne vidim'

Oslijepio je prije petnaestak godina, a prije toga je, nastavio je, živio sa visokom kratkovidnošću koja se na žalost povećavala. "Još kad sam išao u vrtić tete su primijetile da igračke malo preblizu držim, no to je bio davno.

Dioptrija se povećavala, a u srednjoj školi je to već bila dvoznamenkasta dioptrija.

- Normalno sam funkcionirao i radio, ali devedesetih godina je došlo do ablacije, odljepljivanja mrežnice -prisjetio se uvijek dobro raspoloženi Feručo.

Kada je potpuno izgubio vid i nije više mogao voziti automobil te bicikl koji je obožavao, Feručo nije odustao od sebe, već je ljubav pronašao u planinarenju.

- Sam sam sebi rekao da se moram pomiriti sa činjenicom da sam slijep. Prestao sam očajavati i prihvatio svoje stanje te počeo uživati u svemu što mogu. A mogu puno toga pa evo i pješačiti preko 1000 kilometara Prema procjenama, ako sve bude kako treba, za to će mi trebati pedesetak dana i imam uz to podršku prijatelja, obitelji i divnih ljudi koji me bodre. U odličnoj sam formi i ja to mogu - rekao je.

Feručo će svoju životnu avanturu podijeliti i na društvenoj mreži, https://web.facebook.com/viaadriatica/.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava