Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Slikao falsifikate i prodao ih po Europi za čak 123 milijuna kn

Wolfgang B. (60) prvi je od četvorice prevaranata prekinuo šutnju te je priznao krivnju za slikanje i prodaju falsifikata skupocjenih umjetnina. Kaže da je uživao u tome

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
13 komentara

Osumnjičeni 'diler' krivotvorina Wolfgang B. (60) je na sudu u utorak priznao kako je 14 falsifikata umjetnina prodao za milijune eura. Istaknuo je kako je uživao varajući umjetničke stručnjake i kolekcionare. Za prevaru u prodaji umjetnina optuženo je četvero ljudi između kojih je i on, a slike su prodali za 123 milijuna kuna diljem Njemačke. Radi se o dva muškarca i dvije žene, a sud je pozvao oko 170 svjedoka na suđenje. Vjeruje se kako je to najveća prevara u prodaji umjetnina u Europi.

Wolfgang je prvi od četvorice prevaranata prekinuo šutnju te je priznao krivnju. 

- Slikao sam umjetnine koje su zaista izgledale kao originali. Jednostavno sam si zamislio u glavi original i sve naslikao - rekao je muškarac. Dodaje kako je pohađao umjetničku školu, a slikati je učio i od oca, koji je radio replike legendarnih umjetnina. Ipak, muškarac nikada nije završio fakultet za umjetnost. Ističe kako je uživao u svemu, ali mu se ne sviđa pretjerano tržište umjetnina, javlja Montreal Gazette. 

Najbolje su zaradili na falsifikatu slike 'Red Picture With Horses' (Crvena slika s konjima) koju je u originalu naslikao nizozemski umjetnik Heinrich Campendonk. Za nju su dobili 19 milijuna kuna. Među prevarenima je navodno bio i glumac Steve Martin.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message