Obavijesti

News

Komentari 363

Slomljena i neutješna: Nemam čime pokopati svoju kćer (13)

Slomljena i neutješna: Nemam čime pokopati svoju  kćer  (13)
5

Zagreb: Gorana (13) je umrla nakon teške borbe s tumorom na mozgu. Majka se želi dostojno oprostiti od nje, no živi od socijalne pomoći i ne može platiti sprovod

VIDEO

Rekla sam joj: ‘Sine moj, idi ako moraš ići, majka te ovaj put pušta’. Tad sam legla kraj nje u bolnički krevet u Klaićevoj. Provukla sam joj ruku ispod glave i privinula uza se da je ugrijem jer je bila hladna. Umrla je na mojim rukama, u mom zagrljaju. Prevarila me, čekala da zaspim i da ne gledam njezin odlazak, jer je znala koliko to majku boli, kroz duboke i isprekidane jecaje prepričava Vera Marinović (54) oproštaj od voljene kćeri Gorane.

Unatoč bezgraničnoj majčinoj požrtvovnosti, nije uspjela pobijediti zloćudni tumor na mozgu, koji su joj dijagnosticirali 2011. godine. 

Dok joj suze klize napaćenim licem, Vera se prisjeća života s malenom princezom, kako ju je odmilja zvala.

- Rodila se u Vukovaru 28. ožujka 2001. i od najranije dobi bila je vesela, razigrana, razmažena djevojčica. Držali smo je kao kap vode na dlanu. Nakon što sam izgubila posao i okončala loš brak, te 2010. s Goranom i njenim bratom Goranom (7) uputila sam se u Zagreb da potražim posao i omogućim sretan život svojoj djeci. Pronašla sam posao, a Gorana je krenula u školu. Kako smo se selili po podstanarskim stanovima, tako je mijenjala škole. No uvijek je bila odlična učenica. Pjevala je u Zagrebačkim mališanima, voljela životinje, pa čak i usvojila dupina imenom Tac - prisjeća se Vera. 

Izvadili su tumor veličine jabuke, no dio je ostao...

Po završetku četvrtog razreda, Gorana je počela patiti od svakodnevnih glavobolja, mučnina, padanja i povraćanja. Postala je povučena, nije ju zanimalo društvo i sve je više počela zaboravljati.

- Cijele ljetne praznike vodila sam je na pretrage u Klaićevu i nalazi krvi uvijek su bili dobri. Obišli smo sve specijaliste i više nisam znala što da radim. Tad mi je njena liječnica opće prakse dala uputnicu za kompletan neurološki pregled, koji je pokazao da ima tumor na mozgu veličine jabuke - slomljeno govori Vera i ruku stavlja na srce. Boli je. Kaže da bol nikako ne prestaje. Goranu su u listopadu operirali u Klaićevoj bolnici i izvadili joj tumor. No dio je ostao, do njega nisu mogli.

Tumor je brzo metastazirao...

Zloćudni tumor vrlo je brzo metastazirao na kralježnicu i proždirao Goranino tijelo. Oduzeo joj je vid, sluh i govor.

Lani u rujnu završili su s kemoterapijom, a ona mi je tad rekla: ‘Mama, ja ne mogu više’. Ali ja je nisam mogla pustiti. Kako, kako pustiti svoje dijete da ode?! Pa vjerovala sam do zadnje sekunde da će preživjeti, širi ruke neutješna majka

- Lani u rujnu završili su s kemoterapijom, a ona mi je tad rekla: ‘Mama, ja ne mogu više’. Ali ja je nisam mogla pustiti. Kako, kako pustiti svoje dijete da ode?! Pa vjerovala sam do zadnje sekunde da će preživjeti - širi ruke neutješna majka.

Čim joj je kći teško oboljela, Vera je uzela bolovanje i dobila otkaz. Dobivala je socijalnu pomoć i dječji doplatak, a Goranina bolest tražila je skupe lijekove i posebnu, zdravu hranu.

- Prehranjivali su nas dobri ljudi, svi do kojih je došla naša priča, pa i roditelji Goraninih prijatelja iz škole. Trebale su mi šprice za hranjenje, gaze, vitamini, lijek za Goranu koštao je 1500 kuna. Podnijela sam i zahtjev za statusom majke njegovateljice, no isprva su me odbili. Odobrili su mi ga lani u studenom, a konačno rješenje stiglo mi je tek 30. siječnja - tiho nabraja Vera dok rukom nježno miluje fotografiju svog malog anđela.

Brat je u kutu tiho molio za život svoje sestre

Gorani se stanje pogoršalo u srijedu, u četiri sata. Sat vremena Vera ju je pokušavala oživljavati, dok je brat Goran, sklupčan u kutu, tiho molio za život svoje teško bolesne sestre. Hitna ju je odvezla u Klaićevu, a nakon višesatne borbe, liječnici su joj uspjeli stabilizirati stanje.

Masirala joj srce: Sedam sati bila joj je aparat za disanje 

- Otišla sam kući po čiste pidžame i podignuti Gorana iz škole, no javili su da se stanje pogoršalo. Ne sjećam se kako sam stigla do bolnice. Bila je sva plava, u nesvijesti, i prestala je disati. Počela sam joj energično masirati pluća i sedam sati bila sam joj aparat za disanje - prestala bi disati čim bih prestala s masažom. U dva ujutro više nisam mogla, nisam imala snage u rukama - kroz jecaje prisjeća se Vera, koja još ne zna koliko će sprovod koštati i čime će to platiti. 

Goranin sprovod bit će u utorak na Markovu polju

Otkad joj je Gorana umrla u zagrljaju, Vera ne jede, ne spava i ne živi. Svjesna je da mora biti jaka i ići dalje zbog sina Gorana, no bol je svakim danom sve jača. Gorana će biti pokopana u utorak u 14.10 sati na Markovu polju u Zagrebu.

U Zagrebačkim mališanima je ostvarila svoj san

Gorana je imala prekrasan glas i djetinji san joj je bio upisati se u Zagrebačke mališane. U siječnju 2012. postala je njihova članica i svima ponosno pokazivala člansku iskaznicu. Pjesme je uvježbavala po cijele dane, a pjevala je i u kupaonici.

Pomozite Veri da se dostojno oprosti od svoje Gorane

Verini prijatelji već su otvorili račun u Hrvatskoj poštanskoj banci, a svi koji žele pomoći mogu to učiniti na račun:

IBAN HR5723900013209081855

za uplate iz inozemstva:

SWIFT HPBZHR2X


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 363
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..