Obavijesti

News

Komentari 5

Slonjšak: 'Kerumov rječnik je iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji'

Slonjšak: 'Kerumov rječnik je iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji'

Navodi da kandidat Kerum vrlo dobro zna da je "retardacija" ili "mentalna retardacija" dugo vremena bio uvriježen izraz

VIDEO

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak priopćila je u utorak da je rječnik Željka Keruma iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji, kada je svoje protukandidate u Splitu nazvao "retardima" ili "listom retarda".

"Jučer su u nekoliko medija prenesene izjave gradonačelničkog kandidata u Splitu Željka Keruma u kojem članove protu kandidacijske liste naziva 'retardima' odnosno protukandidacijsku listu naziva 'listom retarda', te kaže '..retardi su Puljak, Ivošević i Baričić i kompletna njihova stranka'", navodi se u priopćenju.

Navodi da kandidat Kerum vrlo dobro zna da je "retardacija" ili "mentalna retardacija" dugo vremena bio uvriježen izraz kojim su se oslovljavale osobe s intelektualnim ili kognitivnim teškoćama te da je korištenjem tog naziva želio uvrijediti kandidate suprotstavljene stranke, među kojima je i osoba s invaliditetom.

Ustaštvo, antisemitizam, prijetnje, seks afera. Kako Ivici Puljku prolaze najgori skandali?
Ustaštvo, antisemitizam, prijetnje, seks afera. Kako Ivici Puljku prolaze najgori skandali?

"Željko Kerum kao i šira javnost moraju znati da je nabacivanje pogrdnim nazivima za osobe koje prirođeno imaju slabiji kapacitet razumijevanja okoline iznimno uvredljivo i nedopustivo u civiliziranoj komunikaciji", stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica Slošnjak kaže da sve osobe koje javno istupaju moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u društvu.

"Iako takvim izražavanjem ponajviše govore o samima sebi i dosegnutom stupnju civiliziranog ophođenja, potrebno ih je podsjetiti da ih cijela zajednica pa i djeca čuju i da neprihvatljivim izražavanjem šire netrpeljivost i neprihvaćanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju", navodi se u priopćenju.

Slonjšak apelira na sve sudionike izbornog procesa da se odgovorno ponašaju i javno komuniciraju, kao i da kada progovaraju o osobama s invaliditetom da govore isključivo o planiranim aktivnostima i mjerama usmjerenim na poboljšanje njihova statusa i povećanje njihove vidljivosti u zajednici u pozitivnom svijetlu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a