Obavijesti

News

Komentari 3

'Slovačka je među zemljama s najvećom slobodom medija'

'Slovačka je među zemljama s najvećom slobodom medija'
18

Što se tiče slobode medija u Hrvatskoj, premijer Plenković je poručio kako je "ovdje sloboda medija jedna vrijednost oko koje svi akteri u društvu stoje"

VIDEO

Nakon što je premijer Andrej Plenković u utorak bio domaćin sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative kojim je zaključio naše jednogodišnje predsjedavanje, u Banskim dvorima se sastao sa slovačkim premijerom Peterom Pellegrinijem. Oboje su naglasili iznimno prijateljske odnose na kojima će nastaviti raditi i dalje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima sa slovačkim premijerom Peterom Pellegrinijem Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 4 December 2018

- Pellegrinijevi prethodnici su pomagali prethodnih godina Hrvatskoj da postane članica EU i NATO-a, što mi pamtimo i cijenimo i vrlo smo zahvalni na tome - istaknuo je premijer Andrej Plenković naglasivši i iznimno dobru trgovinsku razmjenu između ove dvije zemlje, a koja ove godine iznosi 480 milijuna eura. 

- Ove godine je u Hrvatskoj bilo više od 500.000 slovačkih turista, oni su naši stari prijatelji, jedni od pionira turizma u Hrvatskoj, dobro nas poznaju, osjećaju se tu kao kod svoje kuće - poručio je Plenković. 

Od slovačkog premijera dobio je podršku za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. 

- Cijenimo hrvatsko nastojanje i razvijanje regije zapadnog Balkana, ali i srednjoeuropske regije, Slovačka će uvijek nastojati potpomagati Hrvatskoj u ovoj regiji. Važno je da se širimo u zoni Schengenskog prostora i uvjeren sam da Hrvatska već danas zadovoljava sve uvjete, kako tehničke tako i formalne, i vjerujem da će uskoro uspjeti ući u Schengenski prostor. Vrlo mi je drago da je Slovačka participirala u tome uz pomoć svojih stručnjaka - poručio je slovački premijer Pellegrini. 

Poručio je i kako se Hrvati ne trebaju bojati uvođenja eura kao svoje valute.

- Slovačka nikad nije zažalila što je ušla u eurozonu, želim vas uvjeriti da je to uspješna, pozitivna priča i puno nam to olakšava poslovanje - istaknuo je. 

Na pitanje novinara o slobodi medija u Slovačkoj nakon ubojstva novinara koji je istraživao korupciju početkom godine zbog čega je desetak tisuća ljudi izašlo na ulice, a Pellegrinijev prethodnik naposljetku dao ostavku, Pellegrini je istaknuo kako sloboda medija u njegovoj zemlji ni na koji način nije ugrožena. 

- Slovačka pripada zemljama koje dopuštaju najveću slobodu medijima i općenito izražavanja slobodnog mišljenja, ne samo u Europi, nego i u svijetu. Mi nastojimo istražiti taj slučaj, i unatoč tom tragičnom događaju sloboda medija nije ni koji način ugrožena u našoj zemlji i mediji nisu pod nikakvim pritiskom - odgovorio je. 

Što se tiče slobode medija u Hrvatskoj, premijer Plenković je poručio kako je "ovdje sloboda medija jedna vrijednost oko koje svi akteri u društvu stoje".

- Ako ponekad čak i ima nekih prijetnji, kritika ili pritiska na medije, mislim da se oni vrlo jasno osuđuju, to sam rekao i više puta na sjednicama Vlade. Mislim da je to nedopustivo, da nije dobro za demokraciju. Djelovanjem institucija prema onima koji su na bilo koji način represivni prema medijima pokazali smo da smo davno prošli vremena kada je bilo tko mogao slobodu medija dovoditi u pitanje - istaknuo je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca