Obavijesti

News

Komentari 93

Slovačka na čelu države sada ima svoju 'Daliju Orešković'

Slovačka na čelu države sada ima svoju 'Daliju Orešković'

Zuzana Čaputova (45) je odvjetnica poput Dalije Orešković. Kao prava autsajderica je utrčala u predsjedničku bitku i s 200.000 eura donacija potukla njihove političke mamute.

VIDEO

Slovačka je dobila svoju prvu predsjednicu u povijesti koja neizmjerno podsjeća na našu bivšu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković. Zuzana Čaputova (45) je odvjetnica poput Dalije i o najosjetljivijim pitanjima gotovo da imaju iste stavove. Čaputova je ujedno i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava koja je tijekom kampanje isticala kako želi promijeniti činjenicu da  “pravda u Slovačkoj ne vrijedi uvijek za sve jednako”.

A political debate of Slovak presidential candidates in Bratislava

Smatra da policija mora biti zaštićena od politizacije, ideološkog zlostavljanja ili korumpiranih dužnosnika. U bitku za čelo države upustila se s 200.000 eura prikupljenih sitnih donacija i za sobom ostavila poznata slovačka politika lica. 

Prvi puta u povijesti: Slovačka izabrala ženu za predsjednicu
Prvi puta u povijesti: Slovačka izabrala ženu za predsjednicu

Dalija Orešković s novopečenim startom Startom i punom šakom kritika, što u politici znači da je očito 'na dobrom putu'. U političkom svijetu samo se na konkurenciju žestoko nasrće. A evo što Dalija misli na poveznicu s novom predsjednicom Slovačke. 

Ni jednu ni drugu ne štede kritičari

 - U ovom trenutku mislim da je preveliki kompliment da me se uspoređuje s Čaputovom. Mislim da ona ima duži staž u političkim bitkama, a ja sam sasvim nova u tom svijetu – kaže Dalija. No i sama uočava sličnosti.

- Kao odvjetnica je bitku za pravdu i pravednost preselila u političku arenu. Po tome smo slične. Prepoznale smo kritičan trenutak u političkoj povijesti svojih država u kojima su političke elite toliko korumpirane da potkopavaju demokratski poredak. Upravo široko raspoređena korupcija koja društvo povlači unazad je ključ motivacije mog angažmana. Čini se da je i ona imala slična gledišta – kaže nam Dalija. 

Čaputovu su napadali svim političkim oružjima od toga da je lezbijka pa se rastala iako dugo već ima drugog partnera do toga da je Židovka koja želi uvesti moralni kaos u Slovačku.

Second round of Slovakia

Ni Daliju ovdje ne štede konkurenti. 

- U javnom prostoru mi se uglavnom spočitava da nisam predstavila svoje ljude, iako smatram da se uz mene veže  više lice nego uz bilo koju prethodno novoosnovanu opciju. Kažu da se ne zna naš program no podrške u anketama govore da itekako prepoznali da smo detektirali najveći problem u državi i da želimo rješavati te probleme. Kažu isto tako da nemam političke kapitalce. To je istina jer sam tome težila, pridružila bih se nekoj postojećoj stranci, a ne bi tražila snagu u novim i nepotrošenim političkim snagama. Smatram da se za novu Hrvatsku mogu izboriti samo neka nova lica – nabraja Dalija koji joj se grijesi stavljaju na teret i prije nego li je Start odmjerio službeno svoju snagu na izborima.

Zagreb: Domjenak nakon premijere predstave "Ljubavna pisma Staljinu"

Otvoreno govori o nezahvalnim temama

Kad već i sama vidi sličnosti s ovom slovačkom predsjednicom pitali smo je hoće li se na kraju ipak kandidirati na predsjedničkim izborima. Nastao je tajac pa je uslijedio pravi politički odgovor zapakiran u odvjetničko ruho: "Ovog trenutka to nije moj. Nadam se da neće ni biti".

Liberalna odvjetnica pobijedila je u prvom krugu u Slovačkoj
Liberalna odvjetnica pobijedila je u prvom krugu u Slovačkoj

Čaputova je svoje birače osvojila i otvoreno zboreći o vječno nezahvalnim temama po put abortusa i homoseksualnim parovima kao potencijalnim posvajateljima.

FILE PHOTO: Slovakia

Po pitanju abortusa smatra odluku o tome moraju donijeti žene jer je to njihova odgovornost. A evo što kaže Dalija:

- Podržavam reproduktivna prava slobode žena koja ne mogu biti restriktivnija od onih koja su kad je moja majka bila u poziciji da odlučuje o svom tijelu. Žao mi je što u tom smislu Hrvatska svoj kotač svjetonazorskih i drugih standarda vuče unatrag. Ne slažem se sa stajalištem 'pro life' udruga. Ujedno smatram da bi država trebala pružiti veću podršku ženama koje se na abortus odluče zbog recimo ekonomskih razloga. Morala bih naći načina da im pomogne i pruži podršku. A one žene koje se odluče na takav čin ne smiju biti stigmatizirane i terorizirane od onih koji imaju druga religijska stajališta i uvjerenja. 

Slovakia

Čaputova smatra da se homoseksualne parove ne smije diskriminirati kad je u pitanju posvajanje djece.

- Volim da dijete ima biološku majku i biološkog oca. Ako bi dijete trebalo odrastati u nekom domu, onda je bolje da živi s dva bića ljubavi, čak i ako su istog spola – rekla je. Dalija je na sličnom tragu. Prvenstveno smatra da je država nije uredila da se ostvaruje najveći interes za dijete što se vidi po neuspješnim procedurama oko posvajanja.

Ključ je u bržem i boljem načinu provjere da li potencijalni posvajatelji žive u sladnoj zajednici. Ako je ta zajednica puna ljubavi, topline i mogućnosti da dijete odrasta u sretnoj sredini pa i ako se radi o homoseksualnim parovima, smatram da nema mjesta diskriminaciji – kaže Orešković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a