Obavijesti

News

Komentari 11

Slovence više od Brexita brine zastoj u Njemačkoj, Italiji...

Slovence više od Brexita brine zastoj u Njemačkoj, Italiji...
1

Proces odlaska Britanije iz EU unosi gospodarsku i političku neizvjesnost u idućim mjesecima u Europskoj uniji, u prvom redu kroz mogući pad ekonomske aktivnosti na zajedničkom tržištu, smatraju Slovenci

VIDEO

Proces odlaska Velike Britanije iz Europske unije unosi dosta gospodarske i političke neizvjesnosti u idućim mjesecima u Europskoj uniji, u prvom redu kroz mogući pad ekonomske aktivnosti na zajedničkom tržištu, prema analizi s kojom je u petak izašao ured za makroekonomske anlize (UMAR) slovenske vlade.

Velika Britanija tek je na 11. mjestu trgovačkih partnera Slovenije čiji BDP u velikoj mjeri ovisi o vanjskoj potražnji, pa se strahuje u prvom redu od posrednog učinka kroz  pad rasta  i prijeteću revesiju u glavnim ekonomskim partnericama poput Njemačke, Italije i Austrije, što bi se moglo dogoditi kao posljedica Brexita.

Zbog pada vrijednosti britanske funte posjet britanskih turista Sloveniji bit će manji, a utržak bi u odnosu na prošlu godinu mogao biti niži za 20 milijuna eura, navode slovenski financijski portali.

Mnistar financija Dušan Mramor izrazio je žaljenje odlukom britanskih birača, ali je dodao da će slovenska vlada učiniti sve da posljedice za Sloveniju budu što manje.

'Jedinstveno tržište mora ostati neokrnjeno'

Učinci britanskog izlaska iz EU-a neće biti vidljivi odmah i ovisit će o dinamici i načinu na koji se to provede, ocjena je slovenskog ministra financija.

Odluku na britanskom referendumu iznenađujućim je rezultatom nazvao predsjednik slovenske gospodarske komore Samo Hribar MIlič, te dodao da se nikako ne smije dopustiti da u EU-u kao posljedica toga dođe do ekonomskog zatvaranja.

"Slobodan protok roba, usluga, kapitala i radne snage ostaje temeljni postulat uspješne ekonomske zajednice", kazao je Milič, založivši se da jedinstveno tržište i nakon Brexita ostane neokrnjeno i da se to po njegovu uvjerenju može postići.

Premijer Miro Cerar naveo je u posebnom priopćenju za  javnost  da se treba suprotstaviti dezintegracijskim procesima do kojih bi nakon britanskog referenduma moglo doći, ali da je uvjeren kako  EU i bez Velike Britanije može opstati, te se posvetiti na ključne izazove i krize koje je zadnjih godina pomalo zanemarivala.

Poslvni dnevnik Finance navodi u političkom komentaru povodom britanskog Brexita on predstavlja pobjedu europskih populista ali i "Putinove Rusije" te mogući dolazak "neliberalne demokracije" Orbanova tipa kao svjetskog poretka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"