Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Slovenci inzistiraju na ostavci predsjednika EP-a A. Tajanija

Tajanijev govor ne može se shvatiti kao prilog miru, a odstupa i od načelnog odnosa prema svim totalitarizmima jer spominje nacizam i komunizam, ali ne i talijanski fašizam, naglasio je slovenski političar

European Parliament's presidential candidate Tajani attends the presentation of the candidates for the election to the office of the President at the European Parliament in Strasbourg
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
4 komentara

Vodeći slovenski eurozastupnici s desnice i ljevice ne odustaju od zahtjeva da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani podnese ostavku zbog iredentistički intoniranih izjava izrečenih u Bazovici kod Trsta, prenosi slovenski dnevnik u srijedu. 

- Ne mogu prihvatiti naknadno Tajanijevo izražavanje žaljenja zbog izjave. Umjesto da se jasno ispriča za svoje riječi, zapravo kritizira nas da smo ga krivo shvatili. To je nedopustivo i sramotno za prvog čovjeka neke od institucija EU-a. Mi smo zatražili njegovu ostavku jer je postalo jasno da njemu nije žao zbog onoga što je rekao, a na tome ćemo i dalje ustrajati - kazala je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD).

Tajanijevom izjavom šokiran je i Lojze Peterle, nekadašnji slovenski premijer koji je u Europskom parlamentu odradio tri mandata, a Tajanijev mu je stav neprihvatljiv, makar Peterleovi demokršćani u Europarlamentu djeluju u okviru skupine Europskih pučkih stranaka (EPP) kao što je i Tajanijeva stranka.

Treba jasno reći da je Tajanijev govor u Bazovici bio predizborne naravi. Ne vjerujem da ga je zanijelo nego je taj istup bio ciljan. Takve riječi već dugo nismo čuli. Ne radi se samo o tome su njegove riječi imale jak iredentistički naglasak, nego i o tome da se radi o talijanskom političaru s autoritetom predsjednika Europskog parlamenta, što je u Italiji doživljeno kao glas Bruxellesa", kazao je Peterle.

Za vodeći slovenski dnevnik Peterle je dodao kako je jasno da Slovenci na takve izjave reagiraju emotivno jer imaju u mislima sve svoje žrtve iz razdoblja talijanskog fašizma i okupacije u vrijeme Drugog svjetskog rata, te da je i njegov otac bio u to doba interniran u fašističkom logoru na otoku Rabu.

Tajanijev govor ne može se shvatiti kao prilog miru, a odstupa i od načelnog odnosa prema svim totalitarizmima jer spominje nacizam i komunizam, ali ne i talijanski fašizam, naglasio je slovenski političar.

Takva retorika u svojim nastupima izostavlja i ne želi poznavati  fašizam pod kojim su trpjeli ne samo Talijani nego i mnogi Slovenci i Hrvati. Svako takvo  ekskluzivističko sjećanje koje ne vodi računa o cjelovitosti povijesnih zbivanja i ne uvažava pijetet prema svim žrtvama zapravo nas vraća u vrijeme starih rana, nacionalizma, hladnog rata i podijeljene Europe, kazao je za "Delo" Lojze z Peterle koji se na predstojećim europskim izborima bori za svoj četvrti mandat.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message