Obavijesti

News

Komentari 17

Slovenci su za strože mjere za necijepljene, ne žele lockdown

Slovenci su za strože mjere za necijepljene, ne žele lockdown

Loši trendovi iz zadnjih tjedana u Sloveniji se nastavljaju pa je u zadnja 24 sata sa 7643 testiranja bilo potvrđeno 3763 novozaraženih, ili 49,2 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a umrlo je još 5 oboljelih od Covida-19

VIDEO

Većina Slovenaca podržala bi odluku da se zbog teške epidemiološke situacije u zemlji uvedu restrikcije za sve koji nisu cijepljeni ili preboljeli Covid-19, ali su izrazito protiv 'lockdowna' za sve, pokazala je anketa ljubljanskog lista "Dnevnik".

Da bi podržale odluku vlade o tzv. PC uvjetu, odnosno da oni koji su preboljeli covid i koji su cijepljeni mogu odlaziti na posao i druge aktivnosti, što oni koji su samo testirani više ne bi mogli, navelo je 60 posto sudionika ankete.

Za potpuni 'lockdown' koji bi vrijedio za sve bio bi tek svaki peti Slovenac, dakle 20 posto sudionika ispitivanja.

Slovenski zdravstveni sustav puca: Nedostaje bolničkih kreveta i medicinskog osoblja
Slovenski zdravstveni sustav puca: Nedostaje bolničkih kreveta i medicinskog osoblja

PC uvjet vlada je prošli mjesec propisala za rad u državnoj upravi, no odluku je privremeno suspendirao ustavni sud. Takvom rješenju u državnoj upravi sklon je i premijer Janez Janša, no ima i dosta otpora, pa i stručnih mišljenja kako to ne bi riješilo problem eksponencijalnog rasta zaraza u četvrtom valu epidemije.

Lockdown koji bi vrijedio samo za necijepljene imao bi malo smisla jer bi naišao na još veći otpor u javnosti nego što je to sada slučaj, premda bi možda izazvao povećan interes za cijepljenje, ocijenila je glavna infektologinja Bojana Beović, dodavši kako je potrebno donositi izbalansirane mjere koje će se i primjenjivati.

Epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladinu stručnu skupinu za Covid-10, komentirala je u utorak na Twitteru trenutačnu epidemiološku situaciju u zemlji, upozorivši da je potrebna veća solidarnost u društvu kako bi se stanje popravilo.

“Trenutna epidemiološka situacija u Sloveniji je odraz krajnjeg egoizma. Mjere su nam dobre i prave sve dok ih se ne moramo pridržavati i provoditi ih. Nažalost, vremena više nema i svi moramo dati svoj doprinos ako želimo da se stanje popravi, da škole ostanu otvorene i da zdravstveni sustav ne doživi slom", napisala je Logar.

Korona je Hrvatsku koštala 3 milijarde kuna, za cjepiva je izdvojila 454 milijuna kuna
Korona je Hrvatsku koštala 3 milijarde kuna, za cjepiva je izdvojila 454 milijuna kuna

Loši trendovi iz zadnjih tjedana u Sloveniji se nastavljaju pa je u zadnja 24 sata sa 7643 testiranja bilo potvrđeno 3763 novozaraženih, ili 49,2 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a umrlo je još 5 oboljelih od Covida-19.

U bolnicama je po novim podacima 1.074 covid pacijenata, od čega njih 229 na intenzivnim odjelima, prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva. Očekuje se da će hospitalizacije rasti i nakon sredine idućeg tjedna kad bi mogao biti dosegnut "plato" četvrtog epidemijskog vala, te dosegnuti vrh početkom prosinca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...