Obavijesti

News

Komentari 1

Slovenija i Hrvatska će potpisati sporazum o solidarnosti u slučaju plinske krize i nestašice

Slovenija i Hrvatska će potpisati sporazum o solidarnosti u slučaju plinske krize i nestašice

Slovenija je sporazum već potpisala s Italijom, a solidarnost u slučaju nabave plina očekuje i od Hrvatske. Potpisivanjem sporazuma može doći do redukcije u jednoj državi u kontekstu solidarne pomoći drugoj zemlji

VIDEO

Vlada je na sjednici usvojila odluku o sklapanju Sporazuma s vladom Republike Slovenije o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom. 

- Na Vijeću ministara energetike, koje je ovaj tjedan održano, doneseno je nekoliko zaključaka - jedan se odnosi na zajedničku nabavu plina na razini cijele EU, koja će doprinijeti na smanjenje cijena u budućnosti, drugi na kreiranje novog indeksa prema kojem bi se određivale nove cijene plina i uspostavljanje cjenovnih koridora, odnosno najviše i najniže cijene. Poseban naglasak je stavljen na solidarnost između država članica - istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović. 

Temeljem Uredbe o mjerama solidarnosti, dodao je, svaka država članica je dužna potpisati Sporazum sa susjednim zemljama i zemljama koje mogu imati utjecaj na sigurnost opskrbe plinom.

Naime, Uredbom se propisuje da država članica EU, koja je izravno povezana s državom članicom koja je zatražila solidarnost, u najvećoj mogućoj mjeri i ne stvarajući nesigurne situacije, poduzima potrebne mjere s ciljem osiguravanja opskrbe plinom kupaca koji nisu kupci zaštićeni mehanizmom solidarnosti. Navedeno se postiže na način da država od koje je zatražen mehanizam solidarnosti na svojem državnom području smanji ili obustavi opskrbu plinom kupaca koji nisu kupci zaštićeni mehanizmom solidarnosti do potrebne mjere i dok god nije zadovoljena opskrba plinom kupaca zaštićenih mehanizmom solidarnosti u državi članici koja je zatražila solidarnost. Država članica EU koja je zatražila solidarnost osigurava tako da se relevantna količina plina stvarno isporuči kupcima zaštićenima mehanizmom solidarnosti na njezinom državnom području.

To može rezultirati i redukcijama u jednoj državi u kontekstu solidarne pomoći drugoj zemlji. 

Dakle, potpisivanjem ovog Sporazume će se stvoriti preduvjeti da u slučaju plinske krize jedna od druge zemlje potpisnice može aktivirati mehanizam solidarnosti. 

- Ovim Sporazumom se reguliraju svi pravni, tehnički i financijski elementi u slučaju aktiviranja mjera solidarnosti između RH i Republike Slovenije. Suradnja, kojom su obuhvaćena i tijela javne vlasti i poduzeća za prirodni plin, nužna je kako bi se ublažili utvrđeni rizici i ostvarila najveća korist od koordiniranih mjera te provele mjere koje su troškovno najučinkovitije za građane EU - rekao je ministar Filipović.

Slovenija je, inače, već zaključila Sporazum s Italijom o solidarnoj pomoći koja bi joj omogućila sigurniju nabavu zemnog plina, a osim solidarnosti iz Hrvatske i plin iz terminala na Krku računaju na solidarnost i Austrije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke