Obavijesti

News

Komentari 99

Slovenija ide u novi lockdown, od sutra novi režim na granici

Slovenija ide u novi lockdown, od sutra novi režim na granici

Slovenska vlada odlučila je da ta zemlja ide u potpuno zatvaranje od 1. do 12. travnja, a od ponedjeljka uvode novi režim na granicama. Ostaje policijski sat, zabranjena su i manja okupljanja

VIDEO

- Vlada je prihvatila prijedlog savjetodavnog vijeća Ministarstva zdravlja, Slovenija ide u potpuno zatvaranje od 1. do 12. travnja - objavio je slovenski premijer Janez Janša i dodao:

- Zatvaranje će biti na kratko vrijeme, svjesni smo da i nakon 12. travnja nećemo u potpunosti biti bez virusa. Mnoge aktivnosti će morati prestati, ali se nadamo da će se ljudi držati mjera. Ako ne zbog sebe, onda zbog onih za koje je taj virus opasan i poguban.

'Policijski sat već šest mjeseci, na kaznama zaradili čak 5,5 mil. eura, a spremaju se teže mjere'
'Policijski sat već šest mjeseci, na kaznama zaradili čak 5,5 mil. eura, a spremaju se teže mjere'

Članovi Vlade su se nakon sastanka s predsjednikom Pahorom na nekoliko sati zatvorili u prostoriju kako bi odlučili u kojem smjeru treba ići dalje. Uz lockdown od 1. travnja, donijeli su još neke mjere, piše portal Slovenske novice. 

Slovenci će tako ponovno morati nositi maske na otvorenom prostoru. Iznimke su automobili, ako su u njemu članovi istog kućanstva, i sudjelovanje u sportskim aktivnostima. 

- Državna administracija će gotovo u potpunosti raditi od kuće, a isto apeliramo i za sve ostale koji će nastaviti s radom. Sve mjere stupaju na snagu u četvrtak, osim nove odluke o prelasku granice koja stupa na stanu već od ponedjeljka zbog loše epidemiološke situacije na Balkanu  - rekao je Janša. 

Režim zatvaranja

Nakon 1. travnja, otvorene će biti ljekarne, benzinske pumpe, banke, pošte, građevinski radovi koji se izvode bez kontakta s drugim ljudima te priprema i dostava hrane. Uz testiranje, moći će raditi trgovine s hranom, rasadnici, poljoprivredne trgovine, supermarketi, trgovine s bijelom tehnikom, medijske kuće, kiosci, individualni terapeuti i psihijatri. U hitnim slučajevima, ali uz negativne testove, radit će i jaslice, škole za djecu s poteškoćama u razvoju. Što se tiče sportskih aktivnosti, rekreacija je dozvoljena samo s članovima kućanstva. Smjet će se održati i neka visoko rangirana sportska natjecanja. Zatvaraju se sve kulturne i religijske institucije, mise će se moći održavati, ali bez vjernika. 

Zaustavljaju se letovi, a javni prijevoz funkcionirat će po blagdanskom rasporedu. Zatvaraju se auto škole, stanice za tehnički pregled i automehaničari, pa će sve vozačke dozvole koje ističu u periodu lockdowna vrijediti do 9. svibnja. 

Granice

Od ponedjeljka, zabranjena će biti putovanja u zemlje koje su na crvenom popisu, kao i ulazak putnika iz tih zemalja. Povratak u zemlju moguće je samo uz negativan PCR test. Nakon 1. travnja zabranjena su sva putovanja, a 4. travnja dozvolit će se putovanja između regija zbog obiteljskih okupljanja. Nastavlja se policijski sat između 22 sata i 5 sati ujutro, a zabranjena su sva okupljanja, pa čak i ona do 10 osoba.

- Razumijem zašto medicinska struka želi potpuno zatvaranje. Ako opozicija nastavi koristiti pandemiju u političke svrhe, mjere neće funkcionirati - upozorio je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. 

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo upozorio je da je važno držati se mjera. 

- Britanski soj virusa se širi 70 posto brže i posljedice su prevelike ako si dozvolimo greške, molim vas, držite se mjera - rekao je Milan Krek. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina