Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
297 komentara

Slovenija izložila tajno oružje koje je SAD dao Josipu Brozu

Nakon raskida sa Staljinom Amerika je Titu poslala 499 tenkova Sherman, 319 Pattona, 399 topova Jackson...vrijedne 7 milijardi eura, pokazuje izložba u Pivki

24sata
Foto: 24sata

Slovenski ministar obrane Aleš Hojs i američki ambasador u Sloveniji, Joseph Mussomeli ostali su zapanjeni razmjerima vojne pomoći koju je Amerika dala Titu. Slovenija je o toj, tabu-temi Titova socijalizma, priredila veliku izložbu u Pivki.

Ni jedan ni drugi nije isprva vjerovao da je Amerika toliko dala Titu. No radi se o oružju vrijednom preko sedam milijardi eura. Godine 1951. potpisan je ugovor o pomoći u naoružanju između SAD i Jugoslavije. Pomoć Amerikanaca doista je bila velikodušna.

- 499 Sherman tenkova
- 399 samohodnih topova Jackson (Scout car - izviđačko vozilo)
- 319 Patton tenkova (najsuvremeniji tenk tog vremena, doniran 15 mjeseci nakon uvođenja u vojsku SAD-a, sada vrijedan od 5 do 7 milijuna eura...

Na jednoj fotografiji se jasno vidi kontrast nesuvremeno opremljenih vojnika koji sjede na travi i jedu kupus iz metalnih padela dok su iza njih parkirani najsavršeniji novi tenkovi tog doba. Tito je dobio i 10.000 kamiona i džipova te 400 zrakoplova, uključujući 300 modernih mlažnjaka.

>> Cijeli intervju pročitajte i novom broju 24sataExpressa

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message