Obavijesti

News

Komentari 103

Slovenija je uputila Hrvatskoj dvije note zbog arbitraže

Prvom notom pozvali su Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila "prosvjed protiv kršenja granične crte"

VIDEO

Slovenija je u petak Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani, pri čemu u jednoj poziva Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude, a druga je odgovor na hrvatsku notu od četvrtka.

Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila "prosvjed protiv kršenja granične crte na moru".

U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da "se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata".

MVEP je diplomatskom notom u četvrtak pozvao Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

Slovenski mediji najavljuju da će od subote, nakon što su tzv. implementacijski zakoni prethodnih tjedana potvrđeni u slovenskom parlamentu i nakon što je istekao rok za primjenu arbitražne presude primijeniti strožu politiku sankcioniranja hrvatskih ribara koji se u zaljevu prilikom ribolova i dalje budu držali crte sredine kao granice na moru.

Ribari više neće biti samo opominjani, pišu mediji, već će im se izricati novčane kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.