'Slovenija rezervirana o najavi da RH skoro ulazi u Schengen' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 34

'Slovenija rezervirana o najavi da RH skoro ulazi u Schengen'

List podsjeća da je Šarec u travnju za televizijsku postaju POP-TV kazao da je Hrvatska "još daleko od Schengena", te da je ulazak zemlje u Schengen rezultat "suglasne odluke svih država članica"

VIDEO

Informacije kako je Hrvatska  ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru i da će Europska komisija u rujnu vjerojatno potvrditi  evaluaciju i posljednjeg od osam poglavlja schengenske pravne stečevine, što su ih ovih dana prenijeli hrvatski mediji, izazvala je velik interes u Sloveniji, ali ih u vladi premijera Marjana Šareca odbijaju komentirati.

Slovenija podupire ulazak Hrvatske u Schengen, no istodobno od svih kandidatkinja za ulazak očekuje da ispune sve odgovarajuće kriterije koji važe za sve, te da uvaže opća načela i vrijednosti Europske unije, kao što su vladavina prava, poštovanje odredaba međunarodnog i europskog prava, te potpisane dogovore", odgovor je što ga je ured za informiranje slovenskog premijera dao ljubljanskom "Delu".

Večernji list je prije nekoliko dana, pozivajući se na diplomatske izvore, prenio da su iz Europske komisije Hrvatskoj stigle neslužbene informacije da je ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru.

Početkom jeseni Hrvatska u Schengenu? 'Sve je spremno'
Početkom jeseni Hrvatska u Schengenu? 'Sve je spremno'

U slovenskoj vladi uz to, navodi vodeći slovenski dnevnik, tvrde kako po njihovim informacijama treće izvješće evaluacijske skupine za ispunjavanje uvjeta za pristup Schengenu, na kojemu rade eksperti  iz Komisije i pojedinih država članica, "još nije pripremljeno", te da je konačna odluka o primanju neke države u Schengenski prostor politička za koju je potrebna suglasnost svih članica.

List podsjeća da je Šarec u travnju za televizijsku postaju POP-TV kazao da je Hrvatska "još daleko od Schengena", te da je ulazak zemlje u Schengen rezultat "suglasne odluke svih država članica i uz konzultacije Vijeća EU-a s Europskim parlamentom".

U nekim svojim izjavama Šarec ove godine nije isključivao da će njegova vlada pitanje članstva povezivati s neriješenim pitanjem granične arbitraže, zbog čega je Slovenija lani tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, argumentirajući u tužbi među ostalim da joj neimplementacija arbitražne presude, na čemu inzistira Hrvatska, onemogućava kontrolu schengenskog režima na moru, stvara teškoće za slovenske ribare, te da je riječ o kršenju europske pravne regulative.

I prema ocjenama nekih slovenskih analitičara i diplomata ulazak Hrvatske u Schengenski prostor stvar je u nacionalnom interesu Slovenije koja bi premještanjem Schengenske kontrole sa slovensko-hrvatske na granicu Hrvatske s BiH i Srbijom bila rasterećena čuvanja južne granice Schengena,  navodi vodeći slovenski list.

No, s druge bi se  strane, navodi "Delo", odrekla "zadnjeg instrumenta pritiska na Hrvatsku da implementira arbitražnu presudu o granici", što je jedan od njezinih vanjskopolitičkih prioriteta.

Budući da hrvatski premijer Andrej Plenković  najavljuje ulazak Hrvatske u Schengen prije nego što Hrvatska preuzme svoje prvo predsjedanje EU-om, to bi  bila "još jedna pobjeda hrvatske politike", zbog čega u slovenskoj vladi za sada službeno te najave ne žele komentirati, piše "Delo" od utorka.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta
Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme