Obavijesti

News

Komentari 93

Slovenija uvela oštriji režim, ali na Bregani nema većih gužvi

Slovenija uvela oštriji režim, ali na Bregani nema većih gužvi
1

Za ulazak u Sloveniju Hrvatima sada treba negativan test na koronu koji nije stariji od 36 sati. Jedan od razloga oštrijih mjera je i taj što su Slovenci lagali na ulasku u zemlju da nisu bili u Srbiji i BiH

VIDEO

Slovenija je zbog povećanog broja zaraženih Hrvatsku spustila sa 'zelene' na 'žutu' listu država i od ponoći je zbog toga pooštrena kontrola ulaska u Sloveniju.

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo s Bregane

Trenutno na Bregani nema gužvi na ulasku u Sloveniju, dok je s druge strane na ulasku u Hrvatsku nešto duža procedura zbog provjere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako i na stranicama HAK-a trenutno nigdje nema gužvi na izlasku iz Hrvatske, dok se na ulazak u našu zemlju čeka od pola sata do sat i pol.

Negativan test ne smije biti stariji od dan i pol

Posebni uvjeti za one na "žutoj" listi, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim izuzecima a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs je istaknuo jučer da vjeruje kako se Hrvatska "relativno brzo", ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na "zelenu" listu sigurnih država.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa "žute" liste u pravilu trebaju covid-19 negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati.

Pooštrili režim i jer su Slovenci lagali

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi s "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevnu obvezujuću karantenu i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnji tjedan dnevno bilježen dvoznamenkasti broj infekcija.

Zbog toga će nositelji slovenskih dokumenata od ponoći na subotu, kada iz Hrvatske dolaze na slovensku granicu, na graničnom prijelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako ih to zatraži granična policija.

Za one koji su boravili u državama s "crvene liste" bit će otvorena samo 4 granična prijelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obvezujućoj karanteni koja će odmah stupiti na snagu.

Riječ je o graničnim prijelazima Gruškovje/Macelj, Obrežje/ Bregana, Metlika/Jurovski Brod i Jelšane/Rupa, a rješenja o karanteni za putnike iz tih destinacija  izdavat će se na isti način i u zračnoj luci Brnik, te na graničnom prijelazu s Mađarskom - Pince.

Hojs je kazao da će policija i na ostalim graničnim prijelazima s Hrvatskom provjeravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj, te ako posumnja u njihovu vjerodostojnost imati diskrecijsko pravo da takve putnike uputi na jedan od 4 prijelaza za one kojima se određuje 14-dnevna karantena.

Izdavanje odluka o karanteni vjerojatno će povećati gužve i vrijeme čekanja na granici i za ostale.

Drugi tjedan ta bi procedura mogla biti ubrzana nakon što će u parlamentu biti prihvaćen novi zakon kojim će se omogućiti elektronički prijenos izdanih rješenja skeniranjem dokumenata, pojasnio je Hojs.

Kazna za kršenje odredaba o karanteni iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i kaznena odgovornost, upozorio je Hojs.

Za razliku od stanja u prvoj fazi epidemije, kada su bili najugroženiji stariji, sada je među novozaraženima  bitno više mlađih ljudi i više je muškaraca, navela je  epidemiologinja Nuška Čakš Jeger.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina