Obavijesti

News

Komentari 1

Sloveniji za oporavak 'tek' pet mlrd. €, duplo manje od Hrvata

Sloveniji za oporavak 'tek' pet mlrd. €, duplo manje od Hrvata
1

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan Brglez razočaran je međutim "relativno niskim" iznosom koji je namijenjen Sloveniji u odnosu na druge članice

VIDEO

Predstavljenim planom Europske komisije za oporavak nakon pandemije Covida-19 pod nazivom  "EU sljedeće generacije" za Sloveniju je predviđeno 5,071 milijardi eura, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Većina slovenskih političara ocijenila je to kao veliku razvojnu priliku, uz neke rezerve vezane na odnos bespovratnih i kreditnih sredstava u ukupnom iznosu, prenose  slovenski mediji.

Sredstva za oporavak u iduće četiri godine, namijenjena za Sloveniju, odgovaraju njenom udjelu u proračunu EU-a, a od 5,071 planiranih sredstava 2,579 milijarde eura činila bi, po prijedlogu, nepovratna sredstva, dok bi 2,492 milijarde Slovenija dobila u  obliku vrlo povoljnih  kredita koje će trebati vratiti kroz duže razdoblje.

Slovenska je vlada prijedlog Komisija ocijenila "korakom u pravom smjeru", uz interes da u sredstvima budućeg srednjoročnog europskog proračuna i dalje budu značajna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i oporbenih stranaka.

Petar Glebov/PIXSELL

Reagirajući na predstavljanje plana koji još nema službeni, zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, kazao je da čestita slovenskoj vladi na uspješnim pregovorima te da se potvrdilo kako "načelo solidarnosti u Europskoj uniji ipak postoji".

Slično misli i eurozastupnica iz iste stranačke grupacije Romana Tomc, koja je upozorila da sredstva za oporavak treba usmjeriti u prave programe kako bi Slovenija mogla nadoknaditi razvojni zaostatak za razvijenijim članicama, prenose slovenski mediji.

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan Brglez razočaran je međutim "relativno niskim" iznosom koji je namijenjen Sloveniji u odnosu na druge članice, ali i odnosom bespovratnih i kreditnih sredstava za Sloveniju jer je taj odnos za neke druge članice dosta povoljniji.

Slovenija bez novozaraženih, u bolnicama još samo 9 oboljelih
Slovenija bez novozaraženih, u bolnicama još samo 9 oboljelih

Nasuprot njemu eurozastupnica Tanja Fajon, također članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) zadovoljna je i predviđenim sredstvima i omjerom bespovratnih sredstava i kredita za Sloveniju, prenose mediji.

Inače, što se tiče epidemiološke situacije u Sloveniji, u zadnja 24 sata potvrđena su dva nova slučaja zaraze korona virusom pa se tako ukupan broj zabilježenih infekcija od početka epidemije povećao na 1473, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Već više od mjesec dana u stalnom je padu broj hospitaliziranih bolesnika s Covidom-19, pa ih je trenutno u bolnicama samo sedam, od čega dvoje na intenzivnim odjelima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je