Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Slovenska vlada: 'Želimo opet Mercator u našem vlasništvu...'

Ostavka povjerenika za Agrokor mogla bi posredno utjecati na Mercator, jer bi mu s vremenom mogao pasti dobar kreditni rejting na osovi kojeg se zadužuje s povoljnim kamatama

J.Galoić
Foto: J.Galoić
12 komentara

Ostavka izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka neće imati neposrednog utjecaja na slovenski Mercator koji je u većinskom vlasništvu hrvatskog koncerna, ali bi mogla imati posredni utjecaj, a slovenska vlada i dalje je zainteresirana za promjenu Mercatorove vlasničke strukture, ali i njegovo poslovno restrukturiranje, navode u srijedu slovenski mediji, pozivajući se na vladine krugove, u reakcijama na Ramljakovu ostavku.

ČEKA SE RASPLET SITUACIJE Zagrebačka burza zaustavila trgovanje dionicama Agrokora

Reagirajući na najnovija zbivanja oko Agrokora, slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu za agenciju Bloomberg da slovenska vlada i dalje podržava svaku mogućnost za rješavanje probleme s kojima se suočava Mercator i da ima više investitora koji bi bili spremni kupiti slovenski lanac od vjerovnika. O imenima nije želio govoriti, ali je dodao da nema interesa da se Mercator vrati u vlasništvo države.

DVA UVJETA ZA NAGODBU Novi povjerenik mora otkriti kome je plaćeno 7 mlrd. kuna

Slovenski mediji prenose međutim u srijedu i navode portala Siol.net, prema kojemu bi tražbine banaka koje ne žele dati suglasnost  za vlasničke promjene u strukturi Mercatora otkupila američka investicijska tvrtka Elliott Management Corporation u vlasništvu Paula Singera, koja upravlja s 34 milijardi američkih dolara sredstava rizičnog kapitala. Singer je poznata je po trgovanju dugom zaduženih država, posebno onih iz Južne Amerike, tvrdi slovenski Siol.net.

RAZLJUTIO SE Ramljaku je prekipjelo: Dao je ostavku na mjesto povjerenika

Isti je portal prije nekoliko mjeseci objavio informaciju da je za kupnju Mercatora i slovenskog lanca Tuš bila zainteresirana jedna fundacija u vlasništvu Georgea Sorosa, ali je kasnije odustala od namjere.

Ekonomist Marko Golob, nekadašnji član upravnog odbora agencija koja je upravljala državnom imovinom, izjavio je u srijedu za Slovenski radio da neće biti izravnih negativnih posljedica za Mercator zbog Ramljakova odlaska s čela koncerna, ali da bi posljedice mogle biti posredne jer bi Mercatoru s vremenom mogao pasti dobar kreditni rejting na osnovi kojega se zadužuje po povoljnim kamatnim stopama.

TOMISLAV KLAUŠKI Ramljak i Strmota zabili su nove čavle u lijes ove Vlade...

Slovenija na žalost u sadašnjoj situaciji ne može značajnije djelovati na eventualnu promjenu vlasničke strukture u Mercatoru, kazao je Golob koji se od početka privatizacije slovenskog trovačkog lanca zauzimao za to da on ostane u vlasničkom portfelju države, a protivio mogućnostima da se proda, posebno Agrokoru kao regionalnom konkurentu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message