News

Komentari 2

Slovenski đaci testirat će se kod kuće, dobit će set za brzi test

Slovenski đaci testirat će se kod kuće, dobit će set za brzi test

Takvo samotestiranje bit će obvezno za polaznike triju završnih razreda srednjih škola i studente, a za sada je predviđeno da se obavlja jednom tjedno

Učenicima osnovnih i srednjih škola u Sloveniji u srijedu počinje školska godina, a od ponedjeljka će u ljekarnama moći dobiti komplete brzih antigenskih testova za koronavirus koje će sami koristiti, testirajući se kod kuće.

- U slučaju pozitivnog testa ili simptoma zaraze učenik, odnosno njegov roditelj ili skrbnik, o tome moraju obavijestiti osobnog liječnika, te ostati u samoizolaciji - kazao je na konferenciji za novinare u petak Robert Cugelj, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Ukoliko se zaraza nakon brzog testiranja potvrdi i naknadnim PCR testom, učeniku se određuje karantena i o tome obavještava uprava škole, a ako je PCR test negativan, učenik se ponovo uključuje u obrazovni proces.

Takvo samotestiranje bit će obvezno za polaznike triju završnih razreda srednjih škola i studente, a za sada je predviđeno da se obavlja jednom tjedno.

Na pitanje hoće li se rezultati samotestiranja provjeravati, Cugelj je kazao da to nije predviđeno i da se ide "na povjerenje".

Na odgovornost učenika i vodstava škola da se nastava ove godine odvija u učionicama i u epidemiološki sigurnim uvjetima upozorio je i premijer Janez Janša.

- Pozivamo sve ravnatelje škola da djeluju odgovorno i štite zdravlje. Školama koje ne budu  mogle osigurati epidemiološku sigurnost inspekcija neće moći dopustiti nastavu - naveo je Janša u petak u poruci na Twitteru.

Najčitaniji članci