News

Komentari 2

Slovenski parlament odbio je interpelaciju protiv Aleša Hojsa

Slovenski parlament odbio je interpelaciju protiv Aleša Hojsa

Za Hojsovu su smjenu u ranim jutarnjim satima u utorak i nakon 16-satne žučne rasprave glasovala 44 zastupnika, dva manje od potrebne natpolovične većine, a protiv je bilo 37 od prisutnih na sjednici

Slovenski parlament odbio je oporbenu interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, što je bio novi pokušaj da se oslabi koalicijska vlada Janeza Janše četiri mjeseca pred redovne parlamentarne izbore.

Za Hojsovu su smjenu u ranim jutarnjim satima u utorak i nakon 16-satne žučne rasprave glasovala 44 zastupnika, dva manje od potrebne natpolovične većine, a protiv je bilo 37 od prisutnih na sjednici.

Bila je to druga interpelacija oporbe protiv Hojsa, te ukupno deseta protiv nekog od članova vlade koja je stupila na dužnost prije 22 mjeseca.

Država je pred parlamentarnim izborima koje je predsjednik države Borut Pahor najavio za 24. travnja.

Zastupnici oporbe u svojim su nastupima tvrdili da je Hojs odgovoran za niz pretjeranih represivnih mjera koje je policija poduzela protiv demonstranata koji su tijekom epidemije covida-19 prosvjedovali protiv vlade i epidemioloških mjera, te tražili njezinu ostavku, pri čemu je policija u nekoliko prigoda u Ljubljani koristila vodeni top, suzavac i gumene metke.

Hojs je odbio kritike, pravdajući postupke policije nasilnim ponašanjem demonstranata, te ocijenio da su prosvjedi bili politički motivirani i predstavljali zdravstveni rizik.

Zanijekao je i tvrdnje da je poduzeo politički motivirane smjene u policiji i da je vlada tijeko epidemije donosila neustavne odluke i neprimjereno komunicirala u javnosti.

Najčitaniji članci