News

Komentari 2

Slovenski parlament u 'pat poziciji' i krizi odlučivanja zbog tužbe protiv premijera Janše

Slovenski parlament u 'pat poziciji' i krizi odlučivanja zbog tužbe protiv premijera Janše

Prijedlog lijevo-liberalne oporbe da se u utorak na redovnoj sjednici, uz niz odluka o izmjenama nekih zakona, glasuje o pokretanju tužbe protiv premijera Janše, zbog njegova navodnom lošeg upravljanja epidemijom

Slovenski parlament u ponedjeljak nije uspio potvrditi dnevni red sjednice na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu oporbe za ustavnu tužbu protiv premijera Janeza Janše, što oporba smatra novim dokazom političke blokade koja zahtijeva nove prijevremene izbore.

Prijedlog lijevo-liberalne oporbe da se u utorak na redovnoj sjednici, uz niz odluka o izmjenama nekih zakona, glasuje o pokretanju ustavne tužbe protiv premijera Janeza Janše, zbog njegova navodnom lošeg upravljanja epidemijom Covida-19, vladajući su pokušali blokirati prijedlogom da predsjednik države Borut Pahor izvijesti parlament što misli o takvoj tužbi protiv vlade i potencijalnoj političkoj destabilizaciji.

Za prijedlog vladajućih glasovala su 42 zastupnika, a protiv njega isto toliko, pa je redovna sjednica do daljnjeg odgođena s nepoznatim ishodom daljnjeg postupka.

Isto tako ne zna se niti kad će na dnevni red doći glasovanje kojim vladajući žele smijeniti predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, koji je prije više od mjesec dana izazvao raskol u koalicijskoj Stranci modernog centra (SMC) čiji je bio član, te formirao samostalnu zastupničku skupinu.

Tako je dodatno povećao ovisnost vlade Janeza Janše u parlamentu od dvaju zastupnika manjina i Slovenske nacionalne stranke pri izglasavanju zakonskih prijedloga, pa neki misle da je politička kriza u Sloveniji već na djelu, ako ne vladina, onda svakako parlamentarna, jer se ne zna tko u parlamentu zapravo ima većinu.

Današnje nepotvrđivanje dnevnog reda iduće redovne sjednice, što se dogodilo po prvi put u povijesti parlamentarne demokracije u Sloveniji, komentirao je Marjan Šarec, bivši premjer i predsjednik Liste Marjana Šareca, ocijenivši da nova situacija daje argumente za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Ova vlada i ova vladajuća koalicija čini sve da ostane na vlasti, a ne postupa kako je to običaj u normalnim demokracijama, naime da narod presudi kome će dati glas i tko treba dalje voditi državu", kazao je Šarec.

Kako prenose slovenski mediji, oporbene stranke koje inzistiraju na glasovanju u parlamentu na kojemu bi se odlučivalo o podnošenju ustavne tužbe protiv premijera Janše, od toga ne odustaju niti nakon blokade redovne sjednice na kojoj je o tome trebalo biti riječi. Oporba razmišlja o zahtjevu za sazivanje izvanredne sjednice jer za takvu sjendicu nije potrebno unaprijed odrediti dnevni red.

No, situacija vezana za parlamentarno zbivanje i dalje ostaje nejasna, premda je sigurno da niti oporba nema većinu koja bi omogućila da najmanje zastupnika glasa protiv Janše, odnosno za pokretanje postupka pred ustavnim sudom, što ni u prošlosti nikad nije uspijevalo nijednoj oporbi.

 

Najčitaniji članci