Obavijesti

News

Komentari 1

Slovenski PEN imenovao je Assangea počasnim članom

Slovenski PEN imenovao je Assangea počasnim članom

Sjedinjene Države traže izručenje Assangea zbog objave tisuća klasificiranih dokumenata o djelovanju američke vojske u Iraku i Afganistanu u 2010. i 2011. godini

VIDEO

Slovenski PEN centar, koji je član istoimenog međunarodnog udruženja pisaca, pjesnika i esejista, imenovao je novinara i publicista te osnivača Wikileaksa, Juliana Assangea, svojim počasnim članom, pridruživši se tako međunarodnoj akciji potpore novinaru i aktivistu kojemu prijeti izručenje SAD-u.

Kako se navodi u izjavi slovenskog PEN-a koju prenose mediji, članovi upravnog odbora su Assangea za počasnog člana izabrali jednoglasnom odlukom i u nadi da će i tako dati prilog široj međunarodnoj potpori u njegovu nastojanju da sudskim putem izbori slobodu. "Julian Assange je najhrabriji novinar i publicist zadnja dva desetljeća, za što profesionalno plaća izuzetno visoku cijenu. Zatvoriti nekoga samo zato što je objavio istinu u suprotnosti je sa svim demokratskim regulama koje su utemeljene na slobodi govora i novinarstvu kao četvrtoj grani vlasti", navodi se u izjavi slovenskog PEN-a, te dodaje da će Assangea o počasnom članstvu obavijestiti pismenim putem koji će poslati u zatvor, gdje se sada nalazi. Predsjednica slovenskoga Pen centra Tanja Tuma kazala je da su se za Assangea jako zauzeli američki i engleski PEN.

Osuđujući sudski progon Juliana Assangea, osuđujemo progon svakog novinara i publiciste u svijetu, uključujući i slovenske, kad se nađu pod pritiscima utjecajnih koji bi željeli prikriti istinu, navode članovi slovenskog PEN-a. Uz to, u izjavi dodaju kako se nadaju da će novi medijski zakon o medijskim slobodama, na kojemu se radi u Europskoj komisiji, zaštititi sve pisce, novinare i zviždače od kaznenog progona. Assangeu je sudski progon uništio život i oduzeo mu osnovna ljudska prava i to samo zato jer je objavio istinu. Demokracija koja tlači istinu svakako nije prava demokracija, navodi slovenski PEN u pismu u kojem brane Assangeov angažman.

Zbog objave američkih tajnih dokumenata vezanih uz rat u Afganistanu i na temelju međunarodne tjeralice Assange je krajem 2010. bio uhićen u Londonu, ali je iz pritvora pušten odlukom višeg suda, nakon čega je sedam godina živio u jednoj vrsti egzila u ekvadorskom veleposlanstvu, i dalje javno djelujući u očekivanju političkog azila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon političkih promjena u samom Ekvadoru, gdje je došlo do promjene vlasti, u londonskom mu je veleposlanstvu te države uskraćeno gostoprimstvo pa je uhićen, a još mu prijeti visoka zatvorska kazna u SAD-u koji traži njegovo izručenje.

Britanski vrhovni sud je sredinom prosinca prošle godine donio odluku po kojoj Assange može biti izručen SAD-u, na što su se njegovi pravni zastupnici žalili zbog njegova narušenog zdravstvenog i mentalnog stanja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!