Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slovenski sud poništio presudu svećeniku, ide na novo suđenje

U obrazloženju odluke suci su naveli da je viši sud koji je Klopčiča osudio na četvorogodišnju kaznu zatvora to učinio a da nije održao raspravu

Foto: Fotolia
4 komentara

U vrijeme kad se u Vatikanu pod vodstvo pape Franje odvija skup posvećen borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika dio javnosti u Sloveniji s iznenađenjem je dočekao odluku vrhovnog suda koji je poništio osuđujuću presudu slovenskom svećeniku osuđenom za seksualno zlostavljanje, te odredio da se suđenje ponovi.

Okružni sud u Ljubljani lani je najprije u cijelosti oslobodio optužaba nekadašnjeg župnika u mjestu Preska blizu Ljubljane da je 2004. i 2005. spolno zlorabio tada maloljetnu djevojčicu kojoj je u to vrijeme bio vjeroučitelj, dok ga je nakon toga viši sud na žalbu tužiteljstva osudio na 4 godine zatvora.

POLJSKI AKTIVISTI Srušili kip svećenika optuženog za spolno zlostavljanje djece

Riječ je o jednom od više sličnih slučajeva slovenskih svećenika koji su zadnjih desetak optuženi za navodno zlostavljanje djece odnosno pedofiliju u kojima su žrtve o svojim iskustvima progovorile godinama nakon što su se navodni zločini dogodili.

Nisu joj vjerovali

U slučaju župnika Klopčiča afera je izbila tek  2012. nakon što je djevojka koja ga je optužila liječena na psihijatrijskoj klinici, te prilikom terapije ispričala da se prilikom pokušaja momka da joj se intimno približi sjetila na događaj kad je bila seksualno zlostavljana u vrijeme kad je pohađala vjeronauk, te da joj se u toj traumatičnoj situaciji pojavilo i sjećanje na spomenutog župnika.

October 28, 2018 : Mass at the conclusion of the XV General Assembly of the Synod of Bishops in St. Peter's Basilica in the Vatican. DOLAZE IZ CIJELOG SVIJETA Žele suzbiti pedofiliju u crkvi: Papa pozvao biskupe na skup

Okružni sud koji je Klopčiča oslobodio nije joj povjerovao. U obrazloženju presude naveo je da je opisala događaj 'iz svojih snova' i da je njeno svjedočenje bilo puno 'rupa', no na žalbu tužiteljstva Klopčič je bio osuđen na zatvor, nakon čega je izgubio i pravo na pastoralnu službu.

Sada je vrhovni sud poništio tu presudu iz proceduralnih razloga i odredio novo suđenje. U obrazloženju odluke suci su naveli da je viši sud koji je Klopčiča osudio na četverogodišnju kaznu zatvora to učinio a da nije održao raspravu te da je tako kršio načelo neposrednosti i kontradiktornosti.

Bivši svećenik i dalje niječe da je spolno napao djevojčicu, a njegov je odvjetnik izjavio kako je uvjeren da će u ponovljenom suđenju biti oslobođen i da će se dokazati da nije kriv.

Možda vas zanima i ovo:
Message