Obavijesti

News

Komentari 410

Slučaj "Orašje": Predsjednica odgovorila da je bilo propusta

Slučaj "Orašje": Predsjednica odgovorila  da je bilo propusta
1

Naravno da možemo govoriti o pojedinačnoj odgovornosti u obavještajnom sustavu, no problem je puno širi, priopćeno je iz Ureda predsjednice Novoj TV

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je u 'slučaju Orašje' bilo propusta u obavještajnom sustavu, javlja Nova TV. 

- Naravno da možemo govoriti o pojedinačnoj odgovornosti, no problem je puno širi. Događaji u Orašju pokazuju odgovornost sustava. Moramo prestati djelovati po sistemu silosa. Pozdravljam odluku Vlade o izradi nove strategije domovinske sigurnosti, koja bi trebala bolje povezati sustav i spriječiti propuste - priopćeno je Novoj TV iz Ureda Predsjednice. 

Ipak, ako je suditi prema odgovoru, čini se da zbog propusta neće tražiti smjene.

Podsjetimo, u ponedjeljak su u Orašju uhićena desetorica bivših pripadnika HVO-a, na čelu sa brigadnim generalom Đurom Matuzovićem. Njih se tereti za ratni zločin. U srijedu im je određen jednomjesečni istražni zatvor.

U priopćenju Državnog odvjetništva BiH navodi se "da se u predmetu za ratne zločine u Orašju, ne radi o kvalifikaciji zajedničkog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina". Pri tome se pojašnjava kako se radi o zločinima protiv čovječnosti i ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti. 

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da hrvatske nadležne službe nisu imale informaciju da će doći do uhićenja u Orašju dodavši da bi u protivnom sigurno drukčije bio planiran sadržaj njegovog prvog službenog posjeta kao premijera, upravo BiH, samo dva dana prije tih uhićenja.

Plenković je potvrdio da postoje indicije kako bi se i u budućnosti mogle dogoditi uhićenja slična onima u ponedjeljak u Orašju, a to, naglasio je, treba izbjeći kroz suradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

U petak je ispred stadiona HNK Orašje mirnim prosvjedom nekoliko tisuća ljudi, bivših pripadnika 106. HVO brigade iz Orašja, njihovih obitelji i pripadnika HVO iz BiH iskazana potpora uhićenoj desetorici pripadnika HVO-a u Orašje.

Na prosvjedu u Orašju okupilo se tisuće ljudi Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata Video on 4. studenoga 2016
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 410
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...