Obavijesti

News

Komentari 0

Službenici Raiffeisenbanke u Metkoviću dobili zatvorsku kaznu, moraju vratiti novac

Službenici Raiffeisenbanke u Metkoviću dobili zatvorsku kaznu, moraju vratiti novac

Okrivljeni trojac je od početka siječnja 2016. do travnja 2019. godine koristio bankovne ovlasti trezorskog i blagajničkog gotovinskog poslovanja, uplaćivali su novac i na vlastite račune

VIDEO

Bankarski službenici poslovnice Raiffeisenbanke u Metkoviću Antonija Maslać (42) iz Metkovića, Zrinka Vlahović (48) iz Komina i Davor Bačić (61) iz Opuzena proglašeni su krivima i nepravomoćno osuđeni za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju na Županijskom sudu u Dubrovniku, piše Dubrovački vjesnik.

Osobna bankarica Maslać i voditeljica metkovske poslovnice Vlahović osuđene su na jedinstvene vremenske kazne od po tri godine i šest mjeseci, a bankarski službenik Bačić na jedinstvenu kaznu od 2 godine zatvora. Kazna će im se umanjiti za mjesec dana kojeg su proveli u istražnom zatvoru, od 27. travnja do 27. svibnja 2019. godine.

RBA su oštetili za 703 tisuće eura

Podsjetimo, okrivljenici su od početka siječnja 2016. do 9. travnja 2019. godine kao službenici poslovnice Raiffeisenbank u Metkoviću, koristeći bankovne ovlasti trezorskog i blagajničkog gotovinskog poslovanja, sačinjavali naloge o prividnim novčanim kunskim i deviznim uplatama na svoje te tekuće, devizne i žiro-račune drugih osoba. Ni oni niti članovi njihovih obitelji nisu stvarno uplaćivali svoj novac nego su temeljem tako neistinito evidentiranih uplaćenih iznosa dalje koristili novac pohranjen u blagajni i trezoru. Time su RBA oštetili za čak 5,296.897,49 kuna, odnosno 703.019 eura.

Sud je djelimice prihvatio imovinski zahtjev oštećene banke te joj osuđenici zajednički i solidarno moraju vratiti ukupno 448.054 eura, a za ostali dio potraživanja banka je upućena u pokretanje parnice. Prvookrivljena Maslać dodatno mora nadoknaditi još 58.320 eura, sve s zakonskim zateznim kamatama. Zahtjev oštećene osiguravateljske kuće Unicom u cijelosti je prihvaćen tako da joj okrivljenici moraju solidarno vratiti ukupno 196.643 eura. Ovim iznosima treba dodati i obvezu isplate paušalnih sudskih te troškova branitelja.

Odlučujući o presudi, sud je zaključio kako su izrečene kazne primjerene počinjenim kaznenim djelima, tako da kod odlučivanja nije prihvatio argument okrivljenih o teškom radu u poslovnici i prigovorima koji su na radne uvjete slali u centralu RBA Hrvatska.

Odvjetnici najavili žalbe

Odvjetnici okrivljenih Sanja Čepo Veraja i Dragan Pištalo najavili su žalbe na presudu. Odvjetnica Čepo Veraja je ukazala na činjenicu kako su izostale kontrole rada poslovnice u razdoblju dužem od tri godine, te je propust sustava bitan element kod utvrđenja kaznenog djela.

- Moja klijentica je zadovoljna s osuđujućom presudom manjom od pet godina zatvora te neće odmah u zatvor, nego će imati vremena za pripremu za drugostupanjski sud gdje očekujemo ukinuće ili preinačenje presude u korist Antonije Maslać. Propusti sustava nisu poticali na počinjenje kaznenog djela, ali da su kontrole valjano rađene, ta se nedjela ne bi ni mogla počiniti - rekla je odvjetnica za Dubrovački vjesnik.

Dodala je kako se postavlja pitanje je li nekom u interesu da se ta djela počine te da bankarski sustav kroz to "provuče" i neke svoje minuse.

- Dio odgovornosti svakako treba snositi RBA, a dio gubitaka banke prebačen je na leđa okrivljenika, što od početka nastojimo dokazati da moja štićenica nije počinila ono što joj se predbacuje, ali ne aludiramo tko je to učinio - izjavila je Čepo Veraja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao