News

Komentari 50

Smiješne optužbe Rusa: Kako je Hrvatska 'inscenirala masovne grobnice', tako su i Ukrajinci...

Smiješne optužbe Rusa: Kako je Hrvatska 'inscenirala masovne grobnice', tako su i Ukrajinci...

Ivan Konovalov, kojega ruski radio Sputnik predstavlja kao vojnog stručnjaka i politologa, kaže da su scene iz Mariupolja o ubojstvu 1300 mrtvih namještene kao u Domovinskom ratu

Informacijski rat koji vode Ukrajina i Rusija zahvatio je i Hrvatsku.

Bivši zamjenik ministra obrane i glasnogovornik zapovjedništva "narodne milicije" samoprozvane tzv. Narodne Republike Donjeck Eduard Basurin iznio je optužbe na račun masovnih grobnica u Mariupolju, gradu koji trpi žestoko bombardiranje od strane Rusije od drugog dana agresije, kako bi pokopala ostatke ukrajinskih snaga sigurnosti i "nacionalista" koji su poginuli tijekom "neprijateljstava".

POGLEDAJTE VIDEO: Rodilište u Mariupolju

"Narodna milicija" proruske separatističke države na Telegramu tvrdi da su ukrajinski vojnici "izveli inscenirano fotografiranje i videosnimanje masovne grobnice s ukupnim brojem do 1300 mrtvih".

Tvrde i da ukrajinska strana "distribuira krivotvorene materijale u medijima provodeći ih kao snimke masovnih grobnica civila koji su navodno poginuli od posljedica topničkog granatiranja i zračnih napada tijekom specijalne vojne operacije".

POGLEDAJTE VIDEO BEBA U ATOMSKOM SKLONIŠTU:

"Vojni stručnjak" i "politolog" Ivan Konovalov u razgovoru za ruski radio Sputnik otišao je korak dalje i rekao da su "lažne optužbe za ratne zločine u svrhu diskreditacije neprijatelja više puta korištene u različitim ratovima posljednjih desetljeća".

- Takve stvari često su se koristile u ratovima nakon sloma bipolarnog svijeta. Bilo je takvih slučajeva u Jugoslaviji, to su inscenirali bosanski Muslimani, Hrvati da diskreditiraju Srbe. Bilo je puno takvih slučajeva. Ukrajinska strana misli da može igrati na tu kartu, ali Rusija je predvidjela svaki potez - ispalio je Konovalov sramotne optužbe.

Tvrdi da je tijekom rata u Siriji zapad optužio lokalnu vlast da koristi kemijsko oružje protiv stanovništva, što su, kaže, široko prenosili zapadni mediji, ali da ništa od toga bilo potvrđeno.

- Ukrajinci neće moći napraviti nešto slično kemijskim napadima u Siriji - kazao je Konovalov.

New York Times u utorak je prenio podatak lokalnih vlasti u Mariupolju da je tijekom opsade grada na obali Azovskog mora poginulo više od 2400 ljudi, ali da strahuju da bi taj broj mogao biti daleko veći.

Hrvatska traga za još 1869 ljudi koji su nestali u Domovinskom ratu. Tijela mnogih od njih nalaze se zakopana na nepoznatim lokacijama.

Najčitaniji članci