Obavijesti

News

Komentari 12

Smiljana među prvima na redu čim sudovi opet počnu raditi...

Smiljana među prvima na redu čim sudovi opet počnu raditi...
5

VARAŽDIN Suđenje je prekinuto 21. siječnja. Smiljanu Srnec tereti se da je u ljeto 2000. ubila sestru s najmanje pet udaraca tvrdim predmetom, a njezino tijelo je potom sakrila u zamrzivaču, gdje su ga lani našli

VIDEO

Čim se steknu uvjeti za siguran nastavak rada, Smiljani Srnec će među prvima nastaviti suditi za ubojstvo sestre Jasmine Dominić.

Najavio je to Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu, nakon što je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsko rješenje kojim su odbili prijedloge za izdvajanje dokaza koje obrana smatra nezakonitima.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Suđenje Smiljani 21.1.2020. 00:52

Na sudu utvrđuju kakve su mogućnosti za vođenje rasprava uz poštovanje svih epidemioloških preporuka. Zbog toga se još ne
zna hoće li se suđenje nastaviti putem videoveze ili na redovitom ročištu.

Vrhovni sud odbio Smiljaninu žalbu, sad je na potezu sudac
Vrhovni sud odbio Smiljaninu žalbu, sad je na potezu sudac

Suđenje je prekinuto 21. siječnja. Smiljanu Srnec tereti se da je u ljeto 2000. godine ubila sestru s najmanje pet udaraca tvrdim predmetom. Nanijela joj je višestruke prijelome kostiju glave, a njezino tijelo je potom sakrila u zamrzivaču, gdje su ga lani našli. 

VIDEO

Pokretanje videa...

01:09

'Kako rade sudovi u doba korone'

Kako smo već pisali, u doba korone sudovi sudovi rješavaju samo hitne slučajeve kao što su odluke o određivanju ili produljivanju istražnih zatvora. Suci trenutačno mahom rade od doma. Njima plaća ide radili ili ne, što nije slučaj s odvjetnicima koji se bave kaznenim pravom i onih koji žive od parnica.
Hrvatska odvjetnička komora dopisom od 9. travnja predložila je Ministarstvu pravosuđa poduzimanje svih mjera potrebnih za osiguranje tehničkih uvjeta za održavanje ročišta i izvođenje dokaza na daljinu korištenjem audiovizualnih uređaja, kao i donošenje odluke kojom bi se osiguralo održavanje ročišta i izvođenje dokaza na daljinu na svim sudovima u  zemlji za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusom.

Sudovi kreću s raspravama sa svim mjerama predostrožnosti
Sudovi kreću s raspravama sa svim mjerama predostrožnosti

Vrhovni sud je prvi krenuo s radom. Na svojim internetskim stranicama objavili su kako će sjednice sudskih vijeća na Građanskom odjelu održavati dva puta tjedno, a na Kaznenom odjelu tri puta tjedno. Također je izdao preporuku svim predsjednicima sudova radi pripreme budućeg rada sudova. Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa zatražio je od predsjednika svih sudova da na sudovima provjere koje su sudnica dovoljne veličine da se u njima može održati rasprava uz mjere poštivanja fizičkog razmaka, mogućnost izrade rasporeda korištenja tih sudnica po danima i sucima kako bi se maksimalno iskoristili uvjeti za održavanje rasprava kao i mogućnost povezivanje više prostorija u sudu video vezom kako bi se održale rasprave s većim brojem sudionika, a ujedno poštivale mjere fizičkog razmaka.  Sukladno rezultatima te provjere uspostavit će se rad na sudovima u novim uvjetima.

Ne rade i zbog potresa

Rasprave koje bi se tako održale u ovim ograničenim uvjetima odnosile bi se na predmete koji su po zakonu hitne naravi, na tzv. „stare“ predmete te predmete koji su već pred okončanjem i to sve bez obzira na odjel suda i granu sudovanja. 

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odlučio je da svi suci, sudski savjetnici, zaposlenici i namještenici Vrhovnog suda moraju stari godišnji iskoristiti do 15. svibnja kako bi se nakon toga spremni mogli uhvatiti u koštac s predmetima i rješavati zaostatke.

Ista stvar je i na najvećem sudu u zemlji i - Županijskom sudu u Zagrebu. S obzirom na to da 90 posto sudaca nije u zgradi koja je znatno oštećena u potresu, odlučeno je da suci sada koriste godišnje odmore, kako bi mogli početi raditi dok se steknu uvjeti. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.