Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Smiljana sestru ni ne spominje: 'Mama se drži, ali falimo joj mi'

Odvjetništvo je još prije dva mjeseca ispitalo sve svjedoke, a sad je podiglo i optužnicu. O osnovanosti optužnice ubrzo će odlučiti optužno vijeće suda

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
33 komentara

Kiša i oblaci dočekali su nas u Palovcu, malome mjestu u Međimurju, gdje je prije malo manje od pet mjeseci otkriven zločin koji je šokirao Hrvatsku.

U zamrzivaču je nađeno tijelo Jasmine Dominić (23), nestale davne 2000. godine, a za njezino ubojstvo sad je optužena njezina sestra Smiljana Srnec (45). Dok parkiramo u blizini njihova obiteljskog doma u Novoj ulici, primjećujemo kako se zatvara prozor na 1. katu. Ubrzo smo shvatili da ukućani znaju tko im dolazi i zašto. Zvonimo i čujemo korake koji se spuštaju i prilaze vratima. Otvara ih Katarina Dominić Srnec, najstarija od tri Smiljanine kćeri.

- Mi smo novinari - kratko se predstavljamo.

- Znam, vidjela sam auto - govori Katarina ono što smo već slutili.

- Imate li kakav komentar, sad je optužnica podignuta - pitamo je.

Jasmina Dominić nestala je davne 2000. godine

'Mama je dobro'

- Nemamo komentar - odgovara ona kratko.

- Kako je Smiljana? Posjećujete li mamu u zatvoru? - zanimalo nas je.

- Mama je dobro, drži se s obzirom na sve. Falimo joj mi doma - kratko priznaje.

Djeluje mirno, ali umorno i pomalo tužno. Zahvaljujemo joj na ovoj kratkoj informaciji i odlazimo potražiti Smiljanina i Jasminina ujaka. Pronalazimo ga u radionici za strojem. Gasi ga i dolazi nas pozdraviti. I on nas već prepoznaje.

- U mirovini sam, ali dođem malo pomoći raditi da ne mislim na to sve, još ne mogu sebi doći - iskreno priznaje.

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL Jasminu su pokopali krajem veljače na groblju u Palovcu

'Sve je u sudskim rukama'

Zanima nas što misli o optužnici koja je protiv Smiljane podignuta zbog ubojstva.

TIJELO U ŠKRINJI Podignuli su optužnicu protiv Smiljane: Udarila ju je 5 puta?

- Sad je sve u Božjim i sudskim rukama. Ako je kriva, treba je osuditi na doživotni zatvor - kaže pa nastavlja:

- Meni je teško, ovo mi je uništilo život. Što mislite kako je kad vam se takvo nešto dogodi u bližoj obitelji? Pa nije se sama zatukla po glavi i strpala u zamrzivač. Odem joj na grob, tamo se isplačem, a što drugo mogu - slomljeno nam priznaje. Otkriva kako ga nisu zvali u Županijsko državno odvjetništvo da bi dao iskaz. Odvjetništvo je još prije otprilike dva mjeseca ispitalo sve svjedoke, zbog čega je otpao taj procesni razlog za zadržavanje Smiljane u istražnom zatvoru. No prema mišljenju suda, i dalje postoji opasnost da bi ona boravkom na slobodi mogla počiniti novo kazneno djelo, zbog čega joj je u petak popodne produljen istražni zatvor za još dva mjeseca. Iako se varaždinski zatvor nalazi u neposrednoj blizini Županijski sud u Varaždinu, Smiljanu su doveli pravosudnim kombijem u pratnji dvoje pravosudnim policajaca. Čini se kako je u ovih gotovo pet mjeseci, koliko je iza rešetaka, dosta smršavjela. Djelovala je uzrujano, ali pribrano.

Njezin branitelj po službenoj dužnosti, čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić, rekao je kako smatra da je podizanje optužnice preuranjeno i ishitreno.

Varaždin: Smiljana Srnec odlazi iz zgrade suda nakon Å¡to je protiv nje podignuta optužnica za ubojstvo sestre | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Optužno vijeće uskoro će odlučivati o osnovanosti optužnice

- Nakon provedene istrage stupanj sumnje da je okrivljena počinila kazneno djelo manji je nego što je bio na početku postupka, a Državno odvjetništvo je u istrazi odbilo provesti vještačenje kojim bi se u potpunosti uklonila sumnja da je okrivljena počinitelj. Stoga ćemo predložiti sudu da vrati optužnicu Državnom odvjetništvu radi boljeg razrješenja stvari - rekao je Golubić.

Kako nam je objasnio zamjenik glasnogovornika varaždinskog suda Tomislav Brđanović, stranke na odluku o produljenju istražnog zatvora imaju pravo žalbe.

Varaždin: Smiljana Srnec odlazi iz zgrade suda nakon Å¡to je protiv nje podignuta optužnica za ubojstvo sestre SLUČAJ ŠKRINJA Krunski dokazi protiv Smiljane: Našli otiske prstiju i njen DNK

Produljen istražni zatvor

- O žalbi odlučuje Vrhovni sud. Istražni zatvor je produljen do donošenja nepravomoćne presude. Sud je dužan svaka dva mjeseca provjeravati postoje li i dalje razlozi za istražni zatvor - rekao je Brđanović.

O osnovanosti optužnice odlučivat će optužno vijeće suda. Kako doznajemo, to bi moglo biti uskoro, možda već unutar mjesec dana. Vijeće može potvrditi optužnicu, nakon čega se saziva pripremno ročište kako bi odvjetništvo i obrana predložili koje dokaze će iznositi, ili može optužnicu vratiti odvjetništvu na doradu.

Podsjetimo, Smiljanu terete da je 2000., s pet ili više udaraca tvrdim predmetom po glavi, usmrtila sestru Jasminu te njezino tijelo sakrila u zamrzivač, gdje je ostalo sljedećih 19 godina. Mračnu tajnu otkrili su ukućani 16. veljače ove godine kad su Smiljanina kći Katarina i njezin zaručnik odlučiti renovirati dio kuće u kojem je ispod stubišta bila stara škrinja.

Možda vas zanima i ovo:
Message