Obavijesti

News

Komentari 131

Smilje i nasilje: Zatekao ih u berbi pa ga brutalno pretukli

Smilje i nasilje: Zatekao ih u berbi pa ga brutalno pretukli
3

Nakon napada na sugrađanina zbog ilegalnog branja smilja mještani Paga sami su se organizirali te dežuraju na imanjima. Prosvjedovat će i pred ministarstvom

VIDEO

Zadarski policajci su na trajektnom pristaništu u Brbinju na Dugom otoku zatekli trojicu 20-godišnjaka i ženu (49) s oko 300 kilograma smilja.

Bilje je bilo u njihovu teretnom vozilu pakirano u 30 vreća, objavila je u ponedjeljak policija. Dobili su prekršajne prijave jer su neovlašteno brali smilje na području Dugog otoka. Bilo je to u četvrtak, a već u subotu ilegalni berači smilja su u polju kod Kolana na Pagu napali Mladena Tauzera (65). Iako nisu pronašli počinitelje, ne isključuju mogućnost da je riječ o istoj skupini berača.

Prosvjedovat će ispred Vlade

Najnoviji napad pokrenuo je mještane grada Paga te su u nedjelju prosvjedovali. Time su se pridružili mještanima Krka, koji su sredinom studenog ispred Krčkog mosta prosvjedom tražili da se zaustavi ilegalno branje smilja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Novalji policija izlazi na teren, privodi ljude koji ilegalno beru i oduzima im smilje. Paška policija izađe na teren, ali nikog ne privodi i ništa ne oduzima - kazao je Dubravko Pernjak, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce iz Kolana. Ističe da su njegovi otočani spremni ići na prosvjed u Zagreb kako bi ih iz Vlade čuli.

- Reakcije policije su mlake, a Vlade nikakve. Kao da beračima poručuju: ma samo vi berite, neće vam nitko ništa - ogorčen je Pernjak.

Pažani dežuraju na svojim imanjima

Pažani su se organizirali. Dežuraju na svojim imanjima i, ako ugledaju nekog od ilegalnih berača, zovu policiju.

- Nemamo mi paški sir jer smo pametni nego zato što živimo na Pagu, na kojem ima ljekovitog bilja, uključujući smilje, koje ovce jedu i zato je naš sir odličan i nadaleko poznat - kaže Pernjak.

Branje smilja unosan je posao. Kilogram se prodaje za devet ili deset kuna, a na dan se može zaraditi i do 1000 kuna. To je dovelo do prave navale berača, koji često nestručno smilje beru s korijenom uništavajući biljku i stanište.

Ministarstvo zaštite okoliša pokušalo je uvesti red zabranom branja na otocima, no berači ne mare za propise. Potrebne su jasne mjere zaštite, ističu gnjevni otočani. 

Mještanina Paga desetak berača pretuklo u smilju

Udarali su me sa svih strana kao da sam nogometna lopta, i rukama i nogama. Divljački su me iscipelarili, ispričao je Mladen Tauzer (65) iz Kolana na Pagu, koji je nedavno zatekao desetak muškaraca i ženu u berbi. Prvo je mislio da kradu ovce, a onda je vidio da su natrpali osam vreća smilja. Nakon napada su se razbježali. Njegove ozljede okvalificirali su kao lakše.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor