News

Komentari 22

Smrt na trampolinu: Krivo spojen reflektor ubio mladića

Smrt na trampolinu: Krivo spojen reflektor ubio mladića

Vlasnik trampolina na kojem je u srpnju 2019. poginuo J. I. (24) nije imao odobrenje za rad, a rasvjetu je spajao sam s prijateljima. Mladić je preminuo zbog kvara na instalaciji jednog reflektora

Od pogibije J. I. (24) iz okolice Vukovara na trampolinu u Tučepima prošlo je gotovo šest mjeseci, a izvidi o tome tko je odgovoran za njegovu smrt još nisu završeni.

No gotovo je traseološko vještačenje, koje je potvrdilo da se napon opasan po život na metalnoj konstrukciji ograde pojavio zbog kvara na instalaciji jednog reflektora.

Pogledajte video

S obje ruke uhvatio se za šipke

- Dodirom ruke moglo je doći do strujnog udara i do smrtnog stradavanja. Neisključivanje zaštite posljedica je neispravnosti na improvizirano izvedenoj električnoj instalaciji ili lošeg uzemljenja cjelokupne električne instalacije - navode u zaključku vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Podsjetimo, mladić je preminuo 22. srpnja 2019. nakon što se, s obje ruke stojeći na metalnim stubama, uhvatio za šipke trampolina. Na mjestu događaja utvrđeno je da je metalna konstrukcija vrata za koju se uhvatio bila pod naponom od oko 203 volta.

Ispravan, ali neispravno spojen

U trampolinu je u to vrijeme bilo dvoje male djece. Nakon pregleda i obdukcije mladićeva tijela patologinja je utvrdila da se “strujni udar u tom trenutku ne može isključiti, ali ni potvrditi” jer na rukama nema tragova tzv. strujnih pečata.

Vještaci su ispitivanjem utvrdili da je reflektor bio ispravan, no nije bio ispravno spojen.

- Pregledom električne instalacije rasvjete na trampolinu utvrđeno je da je izvedena na improviziran način pomoću slobodno položenih električnih kabela. Više produžnih kabela je spojeno jedan na drugi, a reflektori za rasvjetu su spojeni u seriju pomoću rednih stezaljki na kabel koji je položen po metalnoj konstrukciji bez zaštitnih cijevi - naveli su vještaci.

Kobni trampolin bio je u vlasništvu Milana T. iz Zagreba, koji za rad nije imao odobrenje državnih institucija ni Općine Tučepi.

Suglasnost za rad i ugovor s privatnim vlasnikom zemljišta Milan je imao 2017. Uvidom u evidencije Općine Tučepi, otkrili su da za 2018. i 2019. godinu nije tražio suglasnost. Prilikom ispitivanja u policiji Milan je tvrdio da za 2018. ima sve potrebne dokumente, no nije ih predao. Branio se da je sve papire za 2019. mislio riješiti sredinom srpnja, no nije stigao zbog upisa kćeri u srednju školu. Mladić je za njega radio u poslijepodnevnim satima, a prijepodne je radio u obližnjoj trgovini. Trampolin nije ni imao priključak na struju nego su struju “posuđivali” od susjednih objekata, a rasvjetu je spajao vlasnik s dvojicom prijatelja.

Nisu provjeravali trampolin jer je na privatnom zemljištu

Iz Općine Tučepi tvrde da komunalni redari nisu imali nadležnosti kontrolirati trampolin jer je na privatnom zemljištu i nema reklamu ili terasu na općinskoj šetnici. No doznajemo da obitelj poginulog mladića ima svjedoke i videosnimku koji dokazuju da je trampolin imao reklamu na šetnici.     

Najčitaniji članci