Obavijesti

News

Komentari 45

Snimile jato čvoraka kod Iloka: "Mislile smo da je crni oblak"

Snimile jato čvoraka kod Iloka: "Mislile smo da je crni oblak"
8

Dvije prijateljice snimile su golemo jato čvoraka iznad ceste koja spaja Vukovar i Ilok. Ornitolozi kažu da se ptice udružuju u ovakve kolonije iz obrambenih razloga

VIDEO

Jutro je bilo oblačno i maglovito. Baš smo razgovarale o Noći vještica pa nam je jato izgledalo još strašnije. Prisjetile smo se i Hitchcockova horor filma ‘Ptice’ , koji smo zajedno gledale, govori nam Gorana .

S prijateljicom Andreom u subotu oko 7.30 sati vozila se iz Vukovara prema Iloku. Kraj Mohova su ugledale očaravajuće, ali pomalo i zastrašujuće jato ptica. Isprva su iz daljine vidjele samo tamnu nakupinu.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

- Mislila sam da su oblaci. Ali počelo se micati. Prijateljica me je pitala hoće li taj oblak doći do nas. Kao da ih je prizvala, poletjele su u našem smjeru. Strašno smo se uplašile kad su bile točno iznad auta - govori Gorana. Dodaje kako su ptice bile crne, ali manje od vrana.

Ornitolog Krešimir Mikulić zaključuje kako je najvjerojatnije riječ o čvorcima. U Hrvatskoj oni lete u jatima od po nekoliko tisuća ili desetaka tisuća ptica.

- U Italiji i sjevernoj Americi zajedno ponekad leti i milijun čvoraka - govori nam Mikulić. Dodaje kako se ptice udružuju u kolonije iz obrambenih razloga.

- Funkcija jata je da se smanji vjerojatnost da će neka od ptica biti ulovljena. Na primjer, dok su u jatima, sivom sokolu jako se teško fokusirati samo na jednu pticu - objašnjava ornitolog.

Stručnjaci već godinama istražuju kako ptice uspijevaju letjeti tako sinkronizirano .

- Zadnja istraživanja pokazala su da zapravo svaka od tih ptica gleda svoje susjede i oponaša njihov let. Riječ je o prvih nekoliko susjeda - kaže Mikulić.

Ipak, nejasno ostaje kako te ptice odabiru vođu puta.

- Čvorci se zapravo okupljaju, jer preko dana obilaze hranilišta poput oranica i polja, a noću dolaze u gradove, na mjesta sigurnija za odmaranje - govori nam ornitolog te nastavlja kako u kolonijama lete i galebovi klaukavci, riječni galebovi te poljski i španjolski vrapci. Oni se zajedno i gnijezde. Za razliku od njih, sjenice i zebe gnijezde se solitarno, ali se u jata spajaju zimi kako bi se obranili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije