Snowdenu počasni doktorat: 'Cijenimo njegovu hrabrost' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Snowdenu počasni doktorat: 'Cijenimo njegovu hrabrost'

Snowdenu počasni doktorat: 'Cijenimo njegovu hrabrost'
1

Želimo pokazati koliko cijenimo njegovu građansku hrabrost i znatan doprinos novom svjetskom diskursu, rekao je dekan Filozofskog fakulteta u Rostocku

VIDEO

Najpoznatijeg svjetskog zviždača Edwarda Snowdena za njegov će angažman Sveučilište u Rostocku nagraditi počasnim doktoratom. Frankfurter Allgemeine Zeitung prenosi da je Filozofski fakultet u Rostocku ocijenio da je ono što je učinio američki računalni stručnjak na impresivan način relevantno za znanstveno područje koje se tiče tog fakulteta. 

Snowden je kao bivši službenik CIA-e i NSA-e od svibnja prošle godine iznio i još uvijek iznosi tisuće povjerljivih dokumenata tih američkih državnih službi o prisluškivanju, globalnom tajnom nadzoru vlada i građana i sličnim stvarima.

'Svojim otkrićima ugrozio je vlastitu egzistenciju'

Sveučilište u Rostocku mjesecima je temeljito pretresalo razloge za i protiv počasnog doktorata za Snowdena, da bi u srijedu to i prihvatilo, i to sa 17 glasova za, dva protiv i dva suzdržana. Dekan fakulteta Hans-Jürgen von Wensierski istaknuo je u obrazloženju da je Snowden ''svojim otkrićima ugrozio vlastitu egzistenciju".

- On je iznio na vidjelo stvari koje su prije bile nepoznate. Time je nastavio veliku tradiciju američkih boraca za građanska prava, koji su u ime visokih moralnih vrijednosti vlastitoj vladi suprotstavili građanskim neposluhom. Počasnim doktoratom želimo pokazati koliko cijenimo njegovu građansku hrabrost i njegov znatan doprinos novom svjetskom diskursu o slobodi, demokraciji, kozmopolitizmu i pravima pojedinca u eri digitalno premreženog svijeta - rekao je von Wensierski.

Još je u ruskom azilu 

Snowden je inače od lipnja prošle godine tražen u SAD-u zbog optužbi o krađi vladinog vlasništva i kršenja Zakona o špijunaži. Dok ga dio javnosti u SAD-u smatra nacionalnim izdajnikom, veći dio javnosti smatra ga iznimno vrijednim zviždačem i primjerom borca za demokraciju. Snowden, inače, još uvijek uživa zaštitu privremenog azila u Ruskoj Federaciji.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.