Obavijesti

News

Komentari 2

SNS: Za 10 dana ćemo objaviti tko će naslijediti Anu Brnabić

SNS: Za 10 dana ćemo objaviti tko će naslijediti Anu Brnabić

Vučić je ranije izjavio kako očekuje formiranje vlade do 15. ožujka

VIDEO

Ime mandatara kojem će biti povjereno da sastavi buduću vladu Srbije znat će se za 10 dana, rekao je u ponedjeljak čelnik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević nakon što su čelnici te stranke formalno izvijestili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da imaju većinu za sastav vlade.

Vučić je konzultacije sa strankama i koalicijama koje su osigurale ulazak u Skupštinu Srbije i dijele 250 zastupničkih mjesta započeo koncem veljače, ali su mu oporbeni proeuropski blok lijevog centra "Srbija protiv nasilja" i konzervativno desna koalicija NADA poručili da se neće odazvati pozivu, inzistirajući da izbori, uz brojne nepravilnosti, nisu bili pošteni, te da su - napose u Beogradu - pokradeni.

Kod srbijanskog predsjednika na razgovoru su u ponedjeljak odvojeno bili čelnici liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati" koju predvodi SNS, te socijalisti (SPS) aktualnog šefa diplomacije Ivice Dačića, koalicijskog partnera koji s naprednjacima dijeli vlast od 2012. kad je SNS pobijedila na izborima.

Dačić je istaknuo spremnost za nastavak suradnje sa SNS-om i predsjednikom Srbije jer su skupa "ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine".

Istaknuo je da je "za razvoj i budućnost Srbije od vitalne važnosti sačuvati političku stabilnost" kao preduvjet za "obranu državnog nacionalnog interesa" i dalji razvoj.

Srbijanski predsjednik je u dosadašnjem tijeku konzultacija o budućem mandataru za sastav vlade razgovarao s predstavnicima liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov -Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", a prethodno se sastao s dosadašnjim koalicijskim partnerima, predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara.

Žigmanov je na pitanje očekuje li da će ponovno biti ministar u novoj vladi odgovorio da je Vučić bio jasan i da će se založiti kod "onih koji su pobijedili na izborima" da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i u strukturi nove vlade.

"Mislim da je svima jasno da su benefiti takvog stanja za sve građane Republike Srbije više nego dobri, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodnoj zajednici i sigurno da u tom smislu pridonosimo relaksiranijim odnosima u ovom dijelu Europe", rekao je Žigmanov.

Skupština Srbije ima 250 mjesta koje, po izbornim rezultatima, dijeli 10 izbornih lista - SNS sa 129 mandata, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra Srbija protiv nasilja (65),  socijalisti Ivice Dačića (18), konzervativno-nacionalna koalicija NADA (13), te lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" (13).

U parlament je ušlo i pet manjinskih lista za koje nije vrijedio izborni prag od tri posto. Vučić je ranije izjavio kako očekuje formiranje vlade do 15. ožujka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe