News

Komentari 1

Socijalna radnica iz Zambije otkrila što je s djecom: Zdravi su, upisali smo ih u školu

Socijalna radnica iz Zambije otkrila što je s djecom: Zdravi su, upisali smo ih u školu

Kad su ih preuzeli najmlađe dijete nije bilo dobro, a kao što znamo dijete je imalo malariju.

- Isti dan kad smo uzeli djecu i sve do danas, djeca su još uvijek kod nas. U trenutku kad smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro zbog čega smo potražili liječničku pomoć - rekla je u iskazu na sudu zambijska službenica iz Odjela za socijalnu skrb, Joompa Muleya, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Ovo je prvi put da službeno doznajemo informacije o četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani iz sirotišta u DR Kongu, a koja imaju sve hrvatske dokumente.

"Postojala je jezična barijera"

Jedine informacije koje smo dosad dobili bile su da su djeca u maloljetničkom zatvoru jer Zambija nema domove za nezbrinutu djecu te da se ondje nalaze zajedno s onom djecom koja su bez roditeljske skrbi i koja žive na ulici, te se drogiraju i kradu. 

Službenica zambijskog Odjela za socijalnu skrb ispričala je sudu kako je njen ured dobio informaciju iz Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

- Gospođa Muleya rekla je sudu da je postojala jezična barijera između njih i djece, no da djeca sad mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima. Također je otkrila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima i drugim dionicima utvrđeno da su djeca stigla iz sirotišta u Kongu - kazala je za 24sata zambijska novinarka.