Obavijesti

News

Šokantni komentari veličali su četnike i Ovčaru: Profesor iz ZG škole: 'To uopće nije moj profil!'

Šokantni komentari veličali su četnike i Ovčaru: Profesor iz ZG škole: 'To uopće nije moj profil!'
1

Vijest o skidanju zastave u Kninu objavili su gotovo svi hrvatski mediji. Ispod vijesti na jednom portalu osvanuli su odvratni komentari. Neki mediji su objavili da ih je napisao profesor iz Zagreba

VIDEO

Ovako su se ljubili i dečki na Ovčari ako je četnik dao naređenje, nije im pomoglo, al su imali zadnji seks. Vojvodo, samo javi i dat ćemo usrašama po glavi. I nama je žao što propuštamo dobar spanking kao što smo odavali onima s Ofčare. Naleti micek da cepamo ko branitelje na Borovu. 

To su neki od komentara ispod članka koje je napisala ista osoba ispod članka o skidanju hrvatske zastave u Kninu. 

Neki mediji prenijeli su kako je komentare pisao profesor u jednoj zagrebačkoj školi. Roditelji čija djeca pohađaju školu bili su u šoku. Neki od njih pisali su školi i ravnatelju, drugi su sve prijavili policiji.

Kontaktirali smo profesora koji tvrdi kako nema veze s tim komentarima.

- Trenutno sam van sebe od šoka, apsolutno se ograđujem od toga, nemam veze s tim komentarima. Prijete mi zbog toga. Kad je u nedjelju navečer krenula ta hajka i kad sam počeo dobivati poruke i screenshotove u inbox mislio sam da će se sve brzo smiriti jer mi se slična situacija dogodila prije više godina dok sam bio općinski vijećnik. I tad je nešto stiglo školi, no sve je brzo riješeno. Nisam ni sanjao da se tako nešto može tako brzo proširiti društvenim mrežama - uzbuđeno je govorio profesor.

'Nemam veze s tim, strah me izaći iz stana'

Kaže kako nema veze sa Srbijom niti je srpske nacionalnosti, a kamoli da na takav način širi međunacionalnu mržnju. Osjeća se loše, dobiva prijetnje te ga je strah i izaći iz stana.

- Kažu da si nevin dok se ne dokaže krivnja, a ja sam odmah, po kratkom postupku proglašen krivim bez suđenja i bez da me itko išta pitao - kaže profesor uz napomenu da se planira konzultirati s odvjetnikom kako bi se zaštitio.

Dodaje da su se znale dešavati situacije, osobito starijim profesorima, da se pred kraj školske godine kad se zaključuju ocjene krenu širiti neke neistinite glasine, ali ništa ovakvo.

Škola podnijela kaznenu prijavu

Iz škole u kojoj je profesor zaposlen zbog pritiska javnosti su angažirali odvjetnički ured.

- Moja stranka kao odgojno-obrazovna ustanova usmjerena je na poštovanje svih pozitivnih propisa, ali i na zaštitu dostojanstva svih kao i na promicanje istine o Domovinskom ratu stoga nikakvo podaštavanje stradanja u Domovinskom ratu nije i ne može proći nekažnjeno. Povijesne su činjenice da je upravo na Ovčari počinjen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, tijekom srpske okupacije Vukovara, a sam grad Vukovar je simbol Domovinskog rata, koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske. Stoga moja stranka najoštrije osuđuje i ograđuje se od javno iznesenih navoda profesora i smatra da svako promicanje nasilja i mržnje treba biti sankcionirano - kaže odvjetnik Milko Križanović.

Nastavlja da sloboda govora apsolutno ima ograničenja, a jedan od osnovnih razloga je upravo radi sprječavanja govora mržnje i stigmatizacije pojedinaca i društvenih skupina.

- Ustav RH propisuje da je zabranjeno svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Sasvim je jasno kako zbog sve veće zastupljenosti društvenih mreža povećava se broj različitih vrsta komentara i objava u kojima ljudi iskazuju svoje stavove i ideje, bilo oni pozitivni ili negativni. Međutim, često se može vidjeti i komentare kod kojih se u izražavanju negativnih stavova izražava grubi govor mržnje ili se potiče na nasilje prema određenim skupinama ljudi, a što je kažnjivo prema Kaznenom zakonu. Stoga u pravcu zaštite moje stranke protiv profesora je podnesena kaznena prijava radi osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju - dodaje Križanović.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam da će ukoliko protiv navedenog profesora bude podignuta pravomoćna optužnica u skladu sa stavkom 5 člankom 106 Zakona o odgoju i obrazovanju, zatražiti od ravnatelja škole da suspendira profesora, a ukoliko bude pravomoćna presuda protiv profesora zatražit će od ravnatelja škole prekid radnog odnosa.

Skinuli hrvatsku zastavu, priveli su ih

Podsjećamo, policija je objavila kako su za vikend priveli dvojicu 20-godišnjaka i jednog 49-godišnjaka koje sumnjiče da su skinuli hrvatsku zastavu na Kninu i sve objavili na TikToku.

Kninska policija: Dva mladića skinula hrvatsku zastavu, snimku dijelili po internetu
Kninska policija: Dva mladića skinula hrvatsku zastavu, snimku dijelili po internetu

Pustili su ih da se brane sa slobode. 

Vijest o tome prenijeli su gotovo svi hrvatski mediji. U komentarima na vijest o skidanju hrvatske zastave na jednom dalmatinskom portalu izašli su i komentari s početka teksta u kojima se spominju četnici i Ovčara.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH