Obavijesti

News

Komentari 182

Šokantni nalaz: MMS kapi prže crijeva, mogu dovesti do smrti

Šokantni nalaz:  MMS kapi prže crijeva, mogu dovesti do smrti
4

Ilegalni MMS sadrži opasne kemikalije za koje stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju kažu da izazivaju trovanje i teška oštećenja unutarnjih organa

VIDEO

Nije riječ o parazitima nego o komadima ovojnice i sluznice crijeva, koja, u slučaju ovog djeteta, kao da su u posljednjoj fazi Chronove bolesti. Tako, pojednostavljeno, glasi nalaz iz jednog splitskog laboratorija u koji je majka s juga Hrvatske predala uzorke onoga što njezin sin s autizmom svakodnevno izbacuje uz stolicu, uvjerena da je riječ o parazitima. Majka je, naime, jedna od najvećih zagovornica takozvanog CD protokola i “liječenja” autistične djece ilegalnim preparatom MMS, koji sadrži opasne kemikalije natrijev klorit i klor dioksid. I svome je sinu tjednima davala MMS. 

Prvi smo, još 27. siječnja, pisali o ovom opasnom trendu koji je postao popularan među određenim brojem roditelja djece s autizmom. Ti roditelji, koje su obmanuli pričama o ljekovitim svojstvima MMS-a, uvjereni su da iz njihove djece svakodnevno izlaze “gliste i crvi”. Nažalost, tomu nije tako. Baš suprotno. Nakon što je ova majka dala uzorke navodnih crva u jedan splitski laboratorij, nalazi su pokazali da je dijete zapravo sve ove dane, dok je dobivalo MMS, bilo u teškoj agoniji, a opasne i otrovne kemikalije su mu znatno, možda i nepovratno, oštetile sluznicu i crijeva. Drugim riječima, dijete je doslovce “sprženo” iznutra

Poražavajuća je činjenica da su mu crijeva kao u posljednjem stadiju Chronove bolesti jer je poznato da je u slučaju Chrona riječ o teškoj i neizlječivoj upalnoj bolesti crijeva koja sa sobom nosi brojne komplikacije. Kako neslužbeno doznajemo, majka je u srijedu bila na razgovoru u policiji, a istraga o svemu i dalje intenzivno traje.

Iz Centra za socijalnu skrb koji je nadležan za majku s juga Hrvatske dobili smo i službenu potvrdu da se i oni bave slučajem ove obitelji.

- S obzirom na nova saznanja, koja su ovih dana medijski popraćena, Centar u okviru svojih nadležnosti obavlja izvid u obitelji, prikuplja ostale informacije te sukladno utvrđenom procjenjuje potrebu poduzimanja daljnjih radnji - kažu nam u Centru za socijalnu skrb.

Dodaju također da im je obitelj poznata od 2011. godine, kad su ostvarili zakonom propisana prava iz socijalne skrbi, te da od tada nije bilo spoznaja koje bi upućivale na zlostavljanje ili zanemarivanje. Roditelji su se, kažu u spomenutom centru, uredno brinuli o zdravlju djece i redovito ih vodili k pedijatru, defektologu i logopedu.

Davor Puklavec/PIXSELL

'Korištenje MMS kapi može dovesti i do smrti'

Al Jazeera Balkans napravila je laboratorijsku analizu MMS kapi. Kapi su odnijeli u laboratorij Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Bezbojne tekućine bez mirisa, spojene - stvaraju tamnosmeđu tekućinu koja je prostoriju ispunila snažnim mirisom klora. Instrument nije mogao ni zabilježiti koncentraciju.

Konkretno, izmjereno je 2.200 puta više klora po litri vode nego što je maksimalno dopušteno, naprimjer u bazenima.

Direktor Hrvatskog toksikološkog zavoda vrlo je jasan - korištenje MMS kapi može dovesti do smrti, trajnog oštećenja niza organa te ljuštenja probavnog trakta.

Screenshot/Al Jazeera

- Radi se o opasnim kemikalijama koje u reakciji daju još opasniju tvar, a to je klorov dioksid. Vrlo snažan otrov, posebice udisanjem može dovesti do kolapsa pluća, odnosno može dovesti do edema pluća i onda dolazi do blokade disanja i do smrtnog ishoda - rekao je za  Al Jazeera Balkans Zdravko Lovrić, direktor Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Upozorenje HALMED-a

Roditelji koji podržavaju CD protokol i liječenje autizma MMS-om bili su okupljeni u grupi na Facebooku. Tamo se moglo vidjeti da majka predvodnica CD protokola nije jedina te da postoji određeni broj roditelja djece s autizmom koji svojoj djeci redovito daju opasni preparat. Simptome koje su djeca imala, poput mučnina, proljeva, bolova i osipa, smatrali su dobrima jer je to za njih bio znak da paraziti izlaze iz organizma. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode još je 2010. godine izdala upozorenje za MMS, u kojemu, među ostalim, stoji da su najčešće ozbiljne nuspojave uzimanja preparata povraćanje, proljev, bol u želucu i goruća bol u grlu. U istom upozorenju stoji da je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila kako je u više zemalja, poput Australije, Belgije, Kanade, Češke, Francuske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a, primila prijave ozbiljnih nuspojava prouzročenih uporabom MMS-a. 

Grupa CD protokol u međuvremenu je izbrisana s Facebooka, a prije toga tamo se moglo pročitati da je krenula medijska hajka na roditelje koji su “našli lijek za autizam”. No sačuvano je dovoljno spremljenih prepiski iz te grupe, koje ima i naša redakcija, iz kojih je vidljivo da je određeni broj roditelja djecu izložio opasnom preparatu. Kakve će to posljedice imati za zdravlje djece, možemo samo pretpostaviti, a ostaje vidjeti kakve će korake u tom smislu poduzeti nadležne službe. Posljednjih dana javio nam se i velik broj roditelja koji također imaju djecu s autizmom, ali su veliki protivnici ove metode, koja šteti djeci i, kako kažu, zagovornici zapravo nisu ni svjesni kakvu štetu nanose svojim mališanima. Najvjerojatnije je da su oni koji koriste MMS doista mislili da svojoj djeci čine dobro i da su izmanipulirani stalnim tvrdnjama kako znanost od njih skriva prave uzroke autizma.

Nedostatak podrške

Otkad su mediji počeli o svemu izvještavati, u javnosti su istupili i mnogi hrvatski stručnjaci, koji su upozorili na štetnost MMS-a, ali i na drugi problem - nedostatak dijagnostičkih centara za autizam. Drugim riječima, roditelji nemaju kvalitetnu podršku u sustavu, pa samim time nemaju ni stručnu pomoć i informacije koje bi ih zapravo sačuvale od toga da u pokušaju da pomognu djetetu samoinicijativno ulaze u neprovjerene oblike terapije koji mogu rezultirati tragičnim posljedicama.

'Piti varikinu je suludo'

O MMS-u se na svojem profilu na Facebooku prije nekoliko dana oglasio i donedavni ministar zdravlja Siniša Varga, koji je napisao:

“U hrvatskim medijima je skoro promidžbeno bila prenesena informacija o ‘CD protokolu’ kao da se radi o čarobnom napitku za liječenje mnogo bolesti uključujući autizam, a zapravo se radi o kemijskom spoju najsličnijem izbjeljivaču, npr. varikini. Obzirom da se Ministarstvo zdravlja sve manje bavi zdravljem već samo zdravstvom, koristim svoj Facebook profil da prenesem upozorenje Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da se ne smiju koristiti proizvodi za oralnu upotrebu koji sadrže natrijev klorit, kalcijev hipoklorit ili klor dioksid, a prodaju se kao ljekovite tvari ili tvari za detoksikaciju, jer imaju štetan te nedokazan zdravstveni učinak. Niti jedna od navedenih kemijskih tvari nema odobrenje za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili ljekoviti pripravak. Da netko sam pije varikinu je suludo, ali to davati djetetu je za hitnu intervenciju socijalnih službi, vjerojatno i policije.”

Vezano uz ovaj slučaj kontaktirali smo i Ministarstvo socijalne politike i mladih, a iz kabineta nove ministrice Bernardice Juretić stigao je odgovor u kojem stoji da su “stručni radnici centra za socijalnu skrb u slučaju da do njih dopre bilo kakva informacija o konkretnom slučaju u kojem roditelji ili netko drugi ugrožava djetetovo zdravlje na bilo koji način, pa i primjenom nedozvoljenih supstrata, dužni poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta propisane zakonom”. U odgovoru također stoji da je “svatko dužan centru za socijalnu skrb prijaviti povredu djetetovih prava”.

U bijegu od progona

Začetnica “liječenja” autizma MMS-om je Amerikanka Kerri Rivera, za koju se može pročitati da već nekoliko godina živi u Meksiku, a u Sjedinjene Američke Države ne dolazi kako bi izbjegla kazneni progon zbog nadriliječništva.

Otrov koji može ubiti

MMS, o kojem su 24sata prvi pisala, sadrži opasne kemikalije, natrij klorit i klor dioksid, za koje stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju kažu da izazivaju trovanje i teška oštećenja unutarnjih organa, a u nekim slučajevima mogu dovesti i do smrti.

Roditelji stavljali slike navodnih parazita

Više je roditelja na Facebooku objavljivalo slike onoga što djeca izbacuju dok vrše nuždu, a pritom su bili uvjereni da je riječ o parazitima. Ujedno su tvrdili da hrvatski laboratoriji ne znaju prepoznati parazite jer često nisu dovoljno stručni i nisu vidjeli ove vrste koje imaju djeca.

Nakon teksta u 24sata dječja pravobraniteljica je kontaktirala DORH

Od svih institucija prva je na priču o MMS-u reagirala dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, koja je o svemu odmah obavijestila Državno odvjetništvo.

Davor Višnjić/PIXSELL

Vrlo brzo nakon toga je reagiralo i Ministarstvo zdravlja, koje je priču s MMS-om okarakteriziralo kao slučaj nadriliječništva te sve predalo policiji uz zahtjev za istragom. Zahvaljujući tomu što je priča izašla u javnost, kao i ovim reakcijama, policija je pokrenula istragu, koja još traje, a posebno je osjetljiva jer je riječ o djeci, koja su, k tomu, specifičnog zdravstvenog stanja. Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić u pojašnjenju je istaknula da izostanak odgovarajuće stručne podrške roditeljima djece s autizmom, kao i nedostatak primjerenih tretmana za djecu, rezultira time da se roditelji često osjećaju bespomoćno te su spremni posegnuti i za neprovjerenim metodama “liječenja”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava