News

Komentari 108

'Šokiran sam izjavom gospođe Vesne Pusić, to je šovinizam...'

'Šokiran sam izjavom gospođe Vesne Pusić, to je šovinizam...'

Vesna Pusić komentirala je kako je Povjerenstvo za praćenje puta Srbije u EU osnovao Miro Kovač da bi pokazao "kako je veći srbomrz" od svojih prethodnika. Oko Povjerenstva je nastala svađa i u sabornici

Već dva dana raspravlja se o sukobu između zastupnika Mosta Nikole Grmoje i premijera Plenkovića. Grmoja je Plenkovića optužio za veleizdaju jer se ne sastaje Povjerenstvo za praćenje puta Srbije prema Europskoj uniji. 

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je to povjerenstvo u emisiji Novi dan televizije N1 i rekla da "to povjerenstvo nikada nije postojalo jer nema razloga da postoji". 

- Miro Kovač, ili netko te 2016., ga je pokrenuo isključivo da bi pokazao da je veći Hrvat i veći srbomrz od svojih prethodnika - kazala je Pusić. 

- Moram reći da sam šokiran izjavom gospođe Pusić, ovo je jedna šovinistička izjava, govor mržnje. I nije logična, ispada da je i ona bila srbomrz, sve skupa je to tužna epizoda osobe koja se predstavlja kao tolerantna političara, a ima šovinističke izjave. Radi se o prikrivanju neefikasnosti dok je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova jer na ovoj temi nije baš ništa napravila. Bilo je čak kolega u SDP-u, poput Orsata Miljenića. koji su upozoravali da tu treba uvesti neke kriterije, ona je, koliko znam, bila protiv toga - rekao je Kovač za N1

Istaknuo je da, kada su došli na vlast, "zatekli nulu kad je riječ o kriterijima za Srbiju na putu u EU". 

- Mi smo morali ponovno ugraditi mjere. Drago mi je da danas čitam pohvale na račun toga. Ugradili smo kriterije i sad ih Srbija mora ispuniti - traženje nestalih, suradnja s haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti nad ratnim zločinima... Žao mi je da u tome nije bilo većeg angažmana gospođe Pusić. Još jednom ću reći da je njena izjava skandalozna. Na ovaj način se spušta na nivo najprizemnijih manipulatora u Hrvatskoj. Takvu etiketu dodijeliti nekome iz čistog hira i frustracije smatram da je sramota za gospođu Pusić, a time i hrvatsku politiku. Ona je ipak predstavnica 'političke elite', tako se barem predstavlja - rekao je Kovač. 

Povjerenstvo je, kaže, osnovano na njegov prijedlog i odlukom tadašnjeg predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića. 

- U tom trenutku je bilo važno imati jedan efikasan mehanizam za praćenje tih obaveza koje je Srbija preuzela kad je otvorila poglavlje 23. Odlučili smo napraviti povjerenstvo kako bismo te ključne stvari još bolje pratili - rekao je Kovač. 

Najčitaniji članci