Obavijesti

News

Komentari 126

Sokol Marić tužio HNB: Traži odštetu od 142 milijuna kuna!

Sokol Marić tužio HNB: Traži odštetu od 142 milijuna kuna!
1

Zlatko Marić nam je rekao kako je upravo preko duga factoringa i mjenica njemu Agrokor ostao dužan 142 milijuna kuna i sada taj novac potražuje od HNB-a tužbom

VIDEO

Trgovačko društvo Sokol Marić u srijedu je na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Hrvatske narodne banke kojom traže odštetu od 142 milijuna kuna. 

Tužbom terete HNB zbog propusta u regulatornoj funkciji i nepostupanja u skladu s obvezama navedenim u Zakonu o kreditnim institucijama, Odluci o velikim izloženostima kreditnih institucija i Odluci o klasifikaciji plasmana i izvanbilančnih obveza kreditnih institucija, navodi se u priopćenju iz Sokol Marića.

Zlatko Marić nam kaže da su tužbu pripremali šest mjeseci i da su je detaljno argumentirali. Osnova za tužbu je da HNB nije od 2013. kada je trebao, kontrolirao izloženost banaka prema Agrokoru preko factoring društava (društva za otkup dugova). Njemu je Agrokor ostao dužan 142 milijuna kuna upravo preko duga factoringa i mjenica, a sada taj novac potražuje od HNB-a. 

- Da su radili svoj posao, već bi se tada vidjelo da su banke izložene Agrokoru preko 30 posto, a ne maksimalno zakonski dozvoljenih 25 posto. I sve bi se ranije počelo raščišćavati. Ovako je nadzornik propustio odraditi svoj posao – kaže Marić.

Inače, Express je već ranije pisao detaljno kako je išao posao s mjenicama u kojem su sudjelovali brojni dobavljači, od Francka, Sokol Marića i brojnih drugih. Bit je da je postojala razrađena shema po kojoj su dobavljači posuđivali novac Agrokoru putem mjenica bez pokrića u robi. Od Agrokora su dobivali mjenice, njih bi prodali factoring kućama kojem bi banke dale novac. A onda vratili novac u Agrokor. Dug bi pokrivao u konačnici Agrokor. Međutim, kada je sve puklo, ostalo je preko tri milijarde kuna nenaplaćenih mjenica koje banke sada mogu naplatiti od dobavljača. Iako HANFA kontrolira rad factoringa, Marić smatra da je HNB trebao kontrolirati banke koje su im davale novac. 

Detaljni opis tih poslova pročitajte ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela