Obavijesti

News

Komentari 14

Soldo: 'Neodgovorno je da pacijentima utjerujemo strah'

Soldo: 'Neodgovorno je da pacijentima utjerujemo strah'

Soldo poručuje da se svi trebaju sabrati i prestati ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu...

VIDEO

Neodgovorno je da pacijentima utjerujemo strah, vjerujem da će danas svi zvati svoje liječnike da vide hoće li im biti dostupna terapija, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o dugu veledrogerijama i mogućoj nestašici lijekova.

Soldo poručuje da se svi trebaju sabrati i prestati ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu.

-To im sigurno smanjuje povjerenje u državu i izaziva strah. Nije mi dobra ta komunikacija s preuzimanjem stanja onakvim kakav je. Moramo biti svjesni da Dugovi postoje i da se problem mora riješiti. U svakom dijelu stvari možemo popraviti, ali čini mi se da vremena imamo sve manje. Bez neke brze financijske injekcije u sustav to se ne može riješiti, rekla je Soldo dodajući da bi krizno financiranje bilo dobro rješenje - rekla je.

Diana Percač rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva za osnivanje HUP koordinacije veledrogerija bila borba za redovitu naplatu dugova koje generiraju bolnice. Od osnivanja koordinacije 2017. godine do danas dug je udvostručen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Eskaliralo je s pojavom pandemije, dugovi su počeli rasti. Upozoravali smo, a ne prijetili, apelirali na rješenje jer veledrogerije to ne mogu više izdržati. Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti, a ovo je nažalost jedna od posljedica - rekla je Percač.

'Mogu veledrogerije izdržati, nisam vidio da su gladni kruha'
'Mogu veledrogerije izdržati, nisam vidio da su gladni kruha'

Liječnici pokušavaju umiriti građane

Ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak poručio je da lijekovi koji su u ovom trenutku teško dostupni postoje u zalihama bolničkih odjela i ljekarnama.

- Velika je zabrinutost među ravnateljima ako se ovo nastavi. Neka mi nitko ne zamjeri, nije odgovornost na ravnatelju bolnice. Ustavno pravo definirano je s čak tri članka - pravo na život, pravo na zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zdrav život. Lijekovi, potrošni medicinski materijal trebaju neometano doći do pacijenta. Svima u Međimurju i našoj bolnici, prekid opskrbe lijekova i medicinskim materijalom je nedopustiv, rekao je Novinščak dodajući da je ovo samo jedna od kriza koja pogađa zdravstvo.

- Više mjesecima govorim da je potrebno krizno financiranje. Puno se spominjalo da je problem rashodovna strana, ne slažem se s tim, mislim da je prihodovna strana jer kao bolnica imamo daleko manje prihoda zbog ovih kriza, a isto tako imamo ogromna milijunska potraživanja koja ne može naplatiti.

Gdje je 6,3 mlrd kn od trošarina na alkohol, kavu i sokove? Ni kuna nije otišla za zdravstvo...
Gdje je 6,3 mlrd kn od trošarina na alkohol, kavu i sokove? Ni kuna nije otišla za zdravstvo...

O isto temi jučer i premijer Plenković

Dobro oni stoje, nisu lijekovi jeftina roba, nisam vidio da su gladni kruha, rekao je premijer Andrej Plenković u Karlovcu i poručio da tri milijarde kuna za veledrogerije nisu opcija.

Kaže da su u ministri Beroš i Marić preuzeli taj problem i da će se to riješiti. 

- Troškovi u zdravstvu rastu, ali uvijek ima prostora da nešto košta manje nego što košta - poručio je. Što se tiče reforme zdravstva, rekao je kako je to puno šire pitanje. 

- Nisam primijetio ijedan slučaj da je falilo lijekova, kome je falilo lijekova? - upitao je Plenković i dodao da se pronađe situacija da je igdje nedostajalo nekog lijeka više od jedan dan da mu se javi. 

- Reforma zdravstva traje, sigurno ste pratili koliko je zakona izmijenjeno i koliko je toga učinjeno - poručio je i dodao da, uz to koliko je koštala kriza Covida, je situacija realna i da će se zdravstvo unaprijediti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer