Obavijesti

News

Komentari 23

Sovjeti nisu mogli povjerovati da je on kriv: 'Loš je strijelac'

Sovjeti nisu mogli povjerovati da je on kriv: 'Loš je strijelac'
1

Lee Harvey Oswald, čovjek koji se službeno smatra ubojicom Johna F. Kennedyja, ubijen je na današnji dan 1963. godine, samo dva dana nakon smrti američkog predsjednika

VIDEO

Iz ideoloških razloga četiri godine prije ubojstva američkog predsjednika Lee Harvey Oswald prebjegao je u SSSR i došao u Moskvu. To je bila 1959. godina. Oswald se smatrao komunistom i htio je živjeti u socijalističkoj zemlji.

Kada su sovjetske vlasti odbacile zahtjev Leeja Harveyja Oswalda za produženje njegove jednotjedne vize s kojim je došao u SSSR iz Finske početkom listopada 1959., Oswald je u hotelskoj kupaonici prerezao vene. Oswald, 19-godišnji bivši marinac, nije mogao podnijeti ideju povratka u Sjedinjene Države, piše hr.rbth.com

Oswaldov iznenadni i neočekivani dolazak za Sovjete činilo se bio prava gnjavaža. Nakon posjeta Nikite Hruščova SAD-u u rujnu 1959., ideja američkog prebjega (posebice tako beskorisnog poput Oswalda) Sovjetima nije bila poželjna. No vlasti su nakon njegovog pokušaja samoubojstva zaključile da bi mrtvi Amerikanac u Moskvi bio puno gori ishod, pa su nevoljko dopustili Oswaldu da ostane u zemlji.

Mislio je da je Minsk u Sibiru

Oswald je bio presretan. Javno se odrekao svog američkog državljanstva (to zapravo nikad nije službeno učinio) i izrazio želju da studira na Moskovskom državnom sveučilištu. Sovjetske vlasti tu ga umjesto toga poslale u Minsk (danas glavni grad Bjelorusije) kako bi radio kao operater na tokarskom stroju u tvornici koja je proizvodila televizore i radije.

Prema Oswaldovom dnevniku, on je pitao dužnosnike nalazi li se Minsk u Sibiru, na što su se oni samo nasmijali.

Oswald je, kao stranac, u tvornici imao učitelja ruskog jezika. Zvao se Stanislav Šuškevič i bio je jedan od rijetkih pojedinaca u Oswaldovom odjeljenju koji su znali engleski jezik. Njegov učitelj je 30 godine kasnije postao prvi lider neovisne Bjelorusije (1991.-1994.).

U jednom se intervjuu Šuškevič prisjetio kako je budući strijelac iz Dallasa bio vrlo uredan, što nije bilo u koliziji s činjenicom da je bio "grozan operater na tokarskom stroju". Šuškevič je Oswalda nazvao 'tromim' te je izrazio sumnju u to da je njegov bivši kolega bio u stanju ubiti američkog predsjednika.

Tko je ubio Kennedyja? Ovo bi priznanje moglo sve izmijeniti
Tko je ubio Kennedyja? Ovo bi priznanje moglo sve izmijeniti

Bjeloruska novinarka Larisa Sajenko, citira svoje razgovore s još jednim Oswaldovim sugovornikom, Pavelom Golovačevom, koji također nije povjerovao u to da je Oswald ubio američkog predsjednika. Prema njegovim riječima, Oswald je bio loš strijelac te je čak i doživio neuspjeh na streljačkom natjecanju u tvornici.

Zarađivao puno, a nije imao gdje potrošiti novce

Oswaldu je brzo dosadio život u Minsku iako je jako dobro zarađivao. Naime, plaća mu je bila 700 rubalja mjesečno (2800 dolara 1959. godine), a od odbora Crvenog križa je mjesečno dobivao još 700 rubalja. Običan radnik u toj tvornici je pak zarađivao 70 rubalja mjesečno.

'On je manijak, a zbog njega će baciti nuklearnu bombu na nas'
'On je manijak, a zbog njega će baciti nuklearnu bombu na nas'


No Oswald nije bio sretan jer taj novac nije imao gdje trošiti. Žalio se da u njemu nema noćnih klubova niti kuglana, kao ni mjesta za opuštanje. Jedina zabava su bili sindikalni plesovi. Tako da ga je vrlo brzo razočarao sovjetski stil života.

Tijekom boravka u Minsku Oswald je upoznao 19-godišnju studenticu farmacije Marinu Prusakovu.

Vrlo brzo su se oženili i dobili kćerkicu June. Ubrzo nakon njezina rođenja Oswald je nagovorio Marinu da s njim pođe u Ameriku. U ljeto 1962. godine preselili su se u Dallas. No u braku im nisu 'cvale ruže'.

Ubio Kennedyja jer ga žena nije htjela poljubiti?

Večer prije nego što je ubio Johna Kennedyja,  Oswald je došao do svoje supruge Marine s kojom je u to vrijeme bio u izrazito lošim odnosima. Želio se pomiriti s njom. Pokušao ju je poljubiti, ali opet su se posvađali. Sljedeće jutro ostavio je Marini nešto novca i burmu te se odvezao na posao. Uzeo je i snajpersku pušku. 

Bi li Lee Harvey pucao na američkog predsjednika da se pomirio sa ženom?

Marina se preudala dvije godine kasnije, a burmu je prodala 2013. godine za 90.000 dolara. 

Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu, usred gomile policajaca i novinara ubio je Oswalda kada ga je policija vodila iz gradskog zatvora u okružni zatvor. Sve su to zabilježile i televizijske kamere. Ubojica je potom tvrdio kako je bio izbezumljen predsjednikovim ubojstvom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti