News

Komentari 65

Crni petak za 9 zemalja EU: Smanjili im kreditni rejting

Crni petak za 9 zemalja EU: Smanjili im kreditni rejting

Agencija Standard & Poor's u petak snizila je kreditni rejting za Francusku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Maltu, Italiju, Španjolsku, Portugal i Cipar

Agencija Standard & Poor's u petak snizila je kreditni rejting za devet zemalja eurozone, izvijestio je Reuters. Među njima su Francuska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Malta, Italija, Španjolska, Portugal i Cipar.  Smanjenje kreditnog rejtinga direktno utječe na sposobnost zemalja da se povoljno zadužuju. 

Francuskoj i Austriji rejting je snižen sa AAA na AA+ s negativnom perspektivom. Sniženje vrijednosti kreditnog rejtinga pogodilo je i Španjolsku te Italiju. A Cipar i Portugal dobile su ocjenu 'smeće'.  

Najvišu razinu rejtinga zadržale su Njemačka, Nizozemska, Finska i Luxembourg, Belgija i Estonija. Jedino Njemačka ima stabilnu perspektivu.  

Europski dužnosnici kritiziraju potez Standarda i Poora s obzirom da je Unija povukla odlučne poteze u izlasku iz krize, rekao je u petak Oli Rehn. Francuski ministar financija Francois Baroin rekao da gubitak najvišeg kreditnog rejtinga za njih nije katastrofa jer je i AA+ još uvijek solidan. 

Najčitaniji članci