News

Komentari 4

Španjolska vraća besplatnu oplodnju za neudate i lezbijke, proširuje je na transrodne

Španjolska vraća besplatnu oplodnju za neudate i lezbijke, proširuje je na transrodne

Lijeva španjolska vlada u srijedu je, nakon razdoblja ograničenja, ponovo omogućila besplatan pristup medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) za neudate i za lezbijke i proširila ga na transrodne osobe

Ovaj pristup MPO putem sustava javnog zdravstva koji je odobrila socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera (2004.-2011.) ograničila je 2014. Narodna stranka (desnica) tada na vlasti.

Od tada je MPO bio besplatan samo za heteroseksualne parove koji imaju zdravstvenih ili problema s plodnošću. Žene koje nisu mogli zanijeti bez MPO-a, neudate i lezbijke, morale su se okrenuti privatnom sektoru.

Socijalistička vlada Pedra Sancheza izrazila je spremnost da vrati ovo pravo odmah nakon dolaska na vlast u lipnju 2018.

Izvršnom uredbom "vlada je neudatim ženama, lezbijkama i bispolcima ponovo omogućila pristup medicinski potpomognutoj oplodnji kroz javnozdravstveni sustav", priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Usto je odlučila "proširiti ga na transseksualne osobe koje mogu zanijeti", dodaje.

Mjera koja je u srijedu stupila na snagu obuhvatit će oko 8.500 žena u Španjolskoj, navodi ministarstvo, istaknuvši da je riječ o "važnom koraku".

Pravo na MPO za sve odavno traže španjolske organizacije za zaštitu LGBT osoba.

Najčitaniji članci