Obavijesti

News

Komentari 8

Španjolski političar 2001. ubijen hicima iz hrvatskog pištolja: Za dvojac traže 30 godina zatvora

Španjolski političar 2001. ubijen hicima iz hrvatskog pištolja: Za dvojac traže 30 godina zatvora

Političar iz pokrajine Aragon upucan je 9 milimetarskim metkom iz poluautomatskog pištolja marke HS (Hrvatski samokres), proizvedenog u hrvatskoj kompaniji HS Produkt

VIDEO

Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina za dvoje članova bivše baskijske separatističke organizacije ETA-e optuženih da su 2001. godine ubili regionalnog španjolskog političara hicima iz hrvatskog pištolja marke HS, izvijestile su regionalne novine Heraldo de Aragon.

Mikel Karrera Sarobe (50) poznat pod nadimkom “Ata” i Miren Itxaso Zaldua (50) poznata kao “Sahatsa” optuženi su da su u gradu Zaragozi, na istoku Španjolske, izvršili atentat na regionalnog predsjednika konzervativne španjolske stranke Partido Popular (PP).

“Ata” je optužen da je na ulici “s leđa i iz blizine” ispalio tri hica u 53-godišnjeg Manuela Gimeneza Abada te da je “nastavio pucati dok je on padao i bio na tlu”, izvijestile su regionalne novine Heraldo de Aragon, pozivajući se na izvještaj sa suda u Madridu.

Upucali političara iz pištolja proizvedenog u Hrvatskoj 

Političar iz pokrajine Aragon upucan je 9 milimetarskim metkom iz poluautomatskog pištolja marke HS (Hrvatski samokres), proizvedenog u hrvatskoj kompaniji HS Produkt.

Novine El Pais izvijestile su u svibnju 2001. godine, pozivajući se na izjave španjolske policije, da je ETA bila nabavila taj pištolj u Pragu, glavnom gradu Češke, i da dotad nitko nije bio ubijen njime.

Prije točno 10 godina baskijski separatisti okončali su pobunu
Prije točno 10 godina baskijski separatisti okončali su pobunu

Španjolski političar je ubijen na ulici dok je sa 17-godišnjim sinom išao na nogometnu utakmicu kluba Real Zaragoze. "Ata" je rekao da on nije sudjelovao u toj likvidaciji, izvijestile su novine ABC.

“Ata” se od 2013. godine nalazi u zatvoru u Francuskoj gdje je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za ubojstvo francuskog policajca prilikom pucnjave tijekom bijega 2010., te ranije za ubojstvo još dvojice španjolskih policajaca.

“Sahatsa” je od ljeta 2020. u istražnom zatvoru u Španjolskoj gdje čeka suđenje sa sudioništvo u likvidaciji političara u Zaragozi. Iz zatvora pored Madrida rekla je da tog dana nije bila u Zaragozi.

Htjeli uspostaviti državu Baskiju 

Organizaciju Euskadi Ta Askatasuna (ETA), na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, osnovali su studenti 1958. godine kao “baskijsku socijalističku revolucionarnu organizaciju za nacionalno oslobođenje”. Osnovana je tijekom diktature Francisca Franca u Španjolskoj a nastavila je djelovati nakon njegove smrti 1975.

Skupina je htjela uspostaviti državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske gdje živi ukupno 2,4 milijuna stanovnika.

Oružanu borbu, uglavnom postavljanje bombi pod automobile te atentate na policajce i političare u Španjolskoj, prekinula je 2011. godine. Njena posljednja žrtva bio je 2010. policajac u Francuskoj za što je osuđen "Ata".

Francuska je odlučila: 'Izručit ćemo Španjolskoj vođu ETA-e'
Francuska je odlučila: 'Izručit ćemo Španjolskoj vođu ETA-e'

ETA je koristila pištolje 9 milimetarskog kalibra a dugo vremena je najčešće korišteni model bila marka FN proizvedena u Kanadi.

- Može se reći da joj je to bilo tipično oružje jer je taj pištolj najčešće koristila tijekom atentata -  izvijestila je španjolska policija. - Posljednjih godina, nakon što su brojni takvi pištolji zaplijenjeni, organizacija je koristila marke pištolja Star 30, Sig Sauer P220, te hrvatski HS - dodala je policija na svojoj internetskoj stranici gdje je objavila izložbu zaplijenjenog oružja.

HS pištolji dolazili su iz Hrvatske gdje je nakon rata od 1991. do 1995., te mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 1998. godine, ostalo brojno oružje.

Neimenovani izvori iz španjolske antiterorističke jedinice izvijestili su 2005. da se ETA okrenula kupnji pištolja i automatskih pušaka na “crnom tržištu” iz zemalja bivše Jugoslavije, napose Hrvatske i Crne Gore. Isti izvori naveli su da je organizacija kupovala oružje i u Italiji.

'Dostavljaju oružje iz Hrvatske i BiH' 

Te iste godine je hrvatska policija obavijestila kolege u Francuskoj da “organizirana grupa dostavlja oružje u Europsku uniju iz Hrvatske i BiH”.

Godine 2006. su u Francuskoj, u mjestu udaljenom 130 kilometara od Bordeauxa, uhićeni tada 38-godišnja Gracia Morcillo Torres i 37-godišnji Asier Quintana Zorrozua pod optužbom da su kao dio logističkog dijela ETA-e kupovali oružje u Hrvatskoj i Italiji.

Godine 2007. policija je na francuskoj Azurnoj obali zaplijenila 194 komada oružja te uhitila 21 osobu među kojima osobu s prostora bivše Jugoslavije označenu vođom trgovine oružjem. Dio oružja bio je namijenjen ETA-i rečeno je na sudu u južnom francuskom gradu Tolonu godine 2008. 

ETA objavila da se raspušta, Rajoy ne odustaje od progona
ETA objavila da se raspušta, Rajoy ne odustaje od progona

ETA je svoje oružje držala u podzemnim spremištima u šumovitom baskijskom dijelu Francuske. Ondje su se sklanjali njihovi pripadnici nakon akcija u susjednoj Španjolskoj.

ETA je godine 2018. pored tamošnjeg grada Bajone predala oružje, odnosno otkrila tajna skrovišta, 60 godina nakon svog osnutka. 

Tada je objavila raspuštanje organizacije i nastavak borbe za neovisnost Baskije nenasilnim političkim putem preko raznih stranaka i pokreta.

Madrid i Pariz, koji godinama surađuju u suzbijanju ETA-e, pripisuju joj više od 850 ubojstava od kojih su neka i dalje pod istragom. ETA se nalazi na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj i Francuskoj, a time i u Europskoj uniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...