Obavijesti

News

Komentari 21

Spašava druge: Pas Scooby je banka krvi za hitne slučajeve

Spašava druge: Pas Scooby je banka krvi za hitne slučajeve
7

Goran Spasovski za Scoobyja voli reći da je njihov "džoker u hitnim traumatsko-infektivnim intervencijama". Scooby je u grebenu visok 53 centimetra, a ima 83 kg

VIDEO

Ne traži bolovanje, slobodne dane ili povišicu. Zadovoljava ga tek malo bolja konzerva hrane. Ovim riječima je popularni osječki veterinar, sveučilišni magistar kirurgije Goran Spasovski, opisao Scoobyja, njemačku dogu harlekina, koji je u proteklih nekoliko mjeseci spasio troje pasa. Naime, Scooby je jedini pas na istoku Hrvatske kome vlasnik, Slaven Karajica, bezpogovorno i vrlo rado uzima krv te tu dragocjenu tekućinu ustupa veterinaru Goranu Spasovskom za hitne slučajeve transfuzije.

- Koliko sam upoznat sa situacijom, istočno od Zagreba Scooby je trenutno jedini pas čiji vlasnik dolazi u pomoć sa Scoobyjem za one najteže slučajeve - kaže Goran Spasovski.

Premda nema knjižicu dobrovoljnog davatelja krvi, svaka Scoobyjeva intervencija se jako dobro pamti, jer je uistinu bila spasonosna. Tako je na svoj prvi rođendan prije nekoliko mjeseci prvi put davajući krv spasio jazavčara koji je bio u poodmaklom stadiju piroplazmoze, odnosno bolesti koju prenosi krpelj. Scoobyja će slaviti i vlasnici mopsa kojeg je netko bio otrovao, kao i Cane Corsa, koji je obilno krvario poslije abortusa. 

Scooby uživa gledajući druge pse

U svim tim slučajevima je značajno napomenuti da psima ne bi bilo pomoći da Scooby nije bio u blizini i da njegov vlasnik, koji radi kao medicinski tehničar u veterinarskoj ordinaciji, nije svjestan koliko Scooby može pomoći kao davatelj krvi.

- Scooby najviše na svijetu voli doći u ordinaciju i satima uživati gledajući druge pse. Njemu je ovo jedan fenomenalan svijet! Dobro, kad već voli ovdje dolaziti, onda sam odlučio da ga i iskoristimo, ali i da ima dodatan motiv za ljubav prema ordinaciji. On sad već zna da mu poslije uzimanja pola litre krvi ne gine dobra konzerva, a vlasnici pasa koje je spasio nagradili su ga i s vrećom hrane, priča Slaven.

Goran Spasovski za Scoobyja voli reći da je njihov "džoker u hitnim traumatsko-infektivnim intervencijama". Scooby je u grebenu visok 53 centimetra, a s godinu i osam mjeseci već je težak 83 kilograma. Udžbenički idealan za davatelja krvi – teži od 25 kg, zdrav, starosti do 7 godina, mirne naravi!

- Nakon dosadašnjih davanja krvi mogu reći da ona na Scoobyja ne ostavljaju nikakve negativne posljedice. Možda je kratko vrijeme tek malo smantan, no konzerva brzo učini svoje, priča Slaven.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe