Obavijesti

News

Komentari 53

Spašavanje Agrokora: Padne li Vlada, kakve će biti posljedice?

Spašavanje Agrokora: Padne li Vlada, kakve će biti posljedice?
1

Ramljak u pregovorima s dobavljačima i bankama u slučaju pada Vlade gubi kredibilitet. Jer će se svi pitati: Što ako se najesen promijeni Vlada, stave novog povjerenika i promijene politiku?

VIDEO

1. Dobavljači su se najviše uzdali u pritisak na Vladu

Dobavljači Agrokora zbog kojih se Vlada i pravdala da je donijela ‘lex Agrokor’ su karika koja se najviše uzdaju u Vladu. Oni su preko svojih veza prvi organizirali sastanke još s Božom Petrovom, a zatim i s Martinom Dalić. Prokuristica Kraša Marica Vidaković je tu odigrala važnu ulogu. Vlada je pogurala isplatu malim dobavljačima. Bez Vlade i njezina utjecaja dobavljači gube važnu polugu pritiska u borbi za prava.

2. Hoće li upravljanje ipak biti bolje?

Nezavisni konzultant i bivši direktor Konzuma Dragan Munjiza kaže da je Vlada već svoje odradila kad je donesen ‘lex Agrokor’. Smatra da je i bolje da se politika više ne petlja u operativno vođenje kompanija unutar Agkrokora jer to moraju raditi profesionalci.

- Imaju jasne naputke da trebaju popraviti poslovanje - kaže Munjiza.

3. Rusi ne daju novac bez pakta s Vladom

Ruske banke Sberbank i VTB više puta su poručile da one žele jasan dogovor s Vladom i planove za restrukturiranje. Oni nisu zadovoljni Ramljakom i ne daju nove kredite koji su potrebni za poslovanje. Ramljakova pozicija u pregovorima slabi.

4. Dugovi će tek zatrpati koncern

Sljedeći tjedan istječe rok za prijavu tražbina vjerovnika. Zasad je poznato da je dug viši od 40 milijardi kuna, a očekuje se da će biti znatno veći. Ramljak zatim mora predložiti kako sav taj dug vratiti, koje dijelove prodati, koliko dugova otpisati... Sve to mu je teže ako mu Vlada ne čuva leđa.

5. Što ako nova vlast dovede drugog čovjeka?

Ante Ramljak u pregovorima s dobavljačima i bankama u slučaju pada Vlade gubi kredibilitet. Jer će se svi pitati: Što ako se najesen promijeni Vlada, stave novog povjerenika i promijene politiku?

6. Tužbe protiv države još vise u zraku?

Ako se neki kreditor ili dobavljač osjeti zakinutim potezima Ramljaka, on može tužiti državu. Tu su vlasnici kredita teškog više od 500 milijuna eura koji se mora isplatiti na proljeće ili ulaze u vlasništvo Agrokora. Ramljak bi se s tim trebao sam boriti.

Mršića su doveli zbog veza u Rusiji?

Podravka koju je vodio Zvonimir Mršić dugo je na tržištu Rusije. Upravo zbog toga je on i doveden u Agrokor nakon što ga je Vlada smijenila iz Podravke.

Zvonimir Mrsic

Dragan Munjiza vjeruje da bi Zvonimir Mršić mogao odvesti u mirnije vode pregovore s ruskim bankama koje su ključni financijer. On smatra da je on doveden biti veza za istok, a Alix partneri za zapad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava