News

Komentari 272

Spašavanje sezone: Hrvatska će turistima platiti dio troškova za testove, cijepit će i sezonce

Spašavanje sezone: Hrvatska će turistima platiti dio troškova za testove, cijepit će i sezonce

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je kako je do sada preko 12 tisuća objekata dobilo oznaku Stay safe in Croatia te kako će i sami gosti moći ocjenjivati kvalitetu provođenja mjera

Danas je objavljeno kako će sredinom travnja početi cijepljenje 70 tisuća turističkih djelatnika. Od tog broja, njih čak 68 tisuća želi se cijepiti, rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac za Dnevnik HRT-a.

- Turistički djelatnici su u direktnom kontaktu. To je epidemiološka mjera kojom možemo spriječiti daljnja žarišta - rekla je Brnjac.

Ono što zabrinjava je da je Njemačka danas stavila Hrvatsku na listu visokorizičnih područja. Brnjac tvrdi da sezona ipak neće biti ugrožena zbog dobro propisanih mjera i dobre procijepljenosti turističkih djelatnika.

- Prvenstveno će se gledati kakva je epidemiološka situacija. Nakon toga, naravno da će turisti gledati kakva je procijepljenost turističkih djelatnika. Važan im je i segment samog projekta Siguran boravak u Hrvatskoj ili Safe stay in Croatia, gdje smo razradili sve epidemiološke standarde, protokole, zajedno s HZJZ-om, kojih se trebaju pridržavati svi naši u turističkom sektoru - poručila je Brnjac, a plan je i da se cijepe sezonci.

Brnjac poručuje kako je do sada preko 12 tisuća objekata stavljeno pod oznaku Stay safe in Croatia i kako se sve redovno kontrolira.

- Uvedene su tri razine kontrole - jedna će ići od Ministarstva, a druga će biti sa strukovnim udruženjima. Treća i najvažnija je sam gost - turist će moći vidjeti kako se netko i pridržava li se svih mjera i protokola - rekla je Brnjac.

Kaže kako će i sam gost moći ocjenjivati i upozoravati na provođenje epidemioloških mjera u turističkim objektima.

- On će putem QR-koda u tom objektu u kojem se nalazi vidjeti koji su to protokoli, koji su standardi, pridržavaju li se svi toga i direktno će moći poslati mail, svoj komentar, koji ide direktno na Ministarstvo, i u tom slučaju, ako je negativan, taj objekt neće dobiti tu oznaku - poručila je Brnjac.

Što se tiče cijena antigenskih testiranja na punktovima za goste koji su na povratku u svoje zemlje, Brnjac nije mogla dati konkretan odgovor, ali je poručila kako će dio tih troškova pokrivati i država.

- Država će pokriti dio troška, sudjelovat će u dosta velikom iznosu što se tiče same cijene antigenskog testa - poručila je Brnjac.

Najčitaniji članci