Obavijesti

News

Komentari 36

Specijalci u akciju na Osamu išli 'nevidljivim' helikopterom?

Specijalci u akciju na Osamu išli 'nevidljivim' helikopterom?
3

Bivši savjetnik Bijele kuće za borbu protiv terorizma Richard Clarke kaže da bi se vlada trebala zabrinuti gdje će završiti olupine helikoptera iz Pakistana

VIDEO

U akciji likvidacije Osame bin Ladena, američke snage su prvi put koristile dosad neviđene modificirane BlackHawk helikoptere. Jedan od dva helikoptera koja su letjela u akciju u Pakistanu, elisom je udario zid i morao sletjeti. Sada je jasno zbog čega su ga morali uništiti. Nitko dosad nije vidio, ni znao da postoji 'stealth' helikopter  - manje glasan i nevidljiv za radare.  

Fotografije ostataka pokazuju rep aviona sa neobičnim modifikacijama. Među vojnim stručnjacima odmah su se pojavile priče o tajnom programu za helikoptere o kojem se i ranije šuškalo da postoji. Dan Goure, bivši službenik ministarstva obrane kaže da nikada nije vidio takvu letjelicu, od modificiranog repa, pokrova koji ublažava buku na stražnjim propelerima do specijalnog hi-tech materijala sličnog koji se koristi na tajnim lovcima. 

- Ovo je prvi. Ne biste znali za njega ni da ide ravno na vas. To je važno jer lete brzo i nisko, a ako zvuče kao da ne lete prema vama, nećete ni reagirati dok ne bude kasno. To je očito dio uspjeha, rekao je Goure. Osim ublaživača buke, ravna površina i grubi kutovi ukazuju da je riječ o modificiranoj verziji Blackhawka. Viši službenik u Pentagonu rekao je za ABC News da 'apsolutno neće' komentirati uništeni helikopter. Bin Ladenovi susjedi rekli su da nisu čuli helikoptere sve dok im nisu bili nad glavama. Pokrov nad rotorom propelera i njihov dizajn potisnuo je buku, rekao je Bill Sweetman, urednik časopisa Defense Technology International. Goure je uvjeren da imaju i uređaj za izbjegavanje radara. Svi su se složili da zvuče kao da odlaze, a ne kao da dolaze i da je tajna u materijalu od kojih su građeni.

Kako prenosi ABC američka vlada je već sredinom '90-ih godina radila na tajnim helikopterima. Navodno su napravili nekoliko prototipa helikoptera Comanche, no 2004. je program ukinut, a od tada vlada navodno radi na Blackhawk helikopterima. Program nikad nije predstavljen medijima. Olupina, rekao je Sweetman, je prvo što je javnost vidjela od tajno modificiranih helikoptera. Goure je uvjeren da helikoptere koriste već godinama, no da javnost o tome nema pojma. 

- Vjerojatno smo obavili stotine misija s ovim helikopterima u zadnjih šest godina i činjenica je da su sve bile uspješne ili u najmanju ruku da su se svi helikopteri vratili, rekao je Goure i dodao da helikopter vjerojatno ima i uređaj za izbjegavanje radara. Bivši savjetnik Bijele kuće za borbu protiv terorizma Richard Clarke kaže da bi se vlada trebala zabrinuti gdje će završiti olupine helikoptera iz Pakistana. 

- Vjerojatno su u Pentagonu neki ljudi zabrinuti da bi dijelovi mogli biti na putu za Kinu jer znamo da Kina pokušava napraviti tajne letjelice, rekao je. Kineska vojska je poznata po bliskoj suradnji s pakistanskim kolegama. ABC prenosi i da je u gradu u kojem su ubili bin Ladena nestalo struje i signala za mobitel čim su helikopteri došli, a nisu se vratili sve dok helikopteri nisu odletjeli, pa se pretpostavlja da su koristili neko elektromagnetsko oružje. Pakistanski dužnosnici su navodno na nepoznato mjesto odnijeli ostatke američkog helikoptera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature