Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Speleolozi na Biokovu otkrili najveću jamu duboku 842 m

Jamu su nazvali Mokre noge jer su prve akcije provedene tijekom lošeg vremena pa su istraživači stalno bili potpuno mokri. Na 700 m dubine u jami su našli i dvoranu

24SATA
Foto: 24SATA
9 komentara

U predjelu Lađena na Biokovu od 3. do 9. kolovoza 35 najboljih dalmatinskih speleologa istraživali su jamu duboku 842 metra. Četvrta je po dubini u Hrvatskoj, među 150 najdubljih u svijetu, a najdublja na Biokovu. Jamu su nazvali Mokre noge jer su prve akcije provedene tijekom lošeg vremena pa su istraživači stalno bili potpuno mokri. Na 700 metara dubine u jami su našli i dvoranu veliku 200 puta 80 metara. Od te točke jama je neprolazna za speleologe jer urušene kamene gromade zatvaraju svaki prolaz.

Speleolozi su na 480 metara organizirali i kamp u kojem su se ekipe odmarale.

- U speleološkom svijetu ovakvo otkriće je vrlo značajno, ravno osvajanju prvog mjesta na nekom sportskom događaju. Ekipa je provela pet dana pod zemljom. Dvorana koju smo pronašli veličine je dva nogometna igrališta - kaže Marin Glušević, voditelj logora i instruktor speleologije iz Splita. Pomagali su im i momci iz Gorske službe spašavanja.

Pronašli su životinjice koje su poslali na analizu da se utvrdi jesu li endemske vrste.

- Proveo sam na istraživanju tri godine. Ali dok se nismo skupili iz cijele Dalmacije, nije se moglo ništa. Ovo je bio velik posao. Iskreno mi je drago i zbog projekta i zbog Parka prirode Bikovo što je konačno gotovo - kaže Toni Kovačić, speleolog iz Omiša.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message