Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Speleoronioci su izvukli 'mrtvo tijelo' iz špilje na izvoru Ričina

Unatoč hladnoj vodi i slaboj vidljivosti šesteročlani tim speleologa i speleoronilaca uspješno su locirali i izvukli lutku, koja je glumila mrtvo tijelo, iz izvora Ričina u Donjem Pazarištu

Foto: Petra Kovač Konrad, Đenis Barnjak i Mario Ribica
4 komentara

Voda je bila hladna, temperature pet stupnjeva Celzijusa, a vidljivost na svega dva metra. Ipak, uspješno smo locirali lutku, koja je glumila mrtvo tijelo te je transportirali iz potopljene špilje, kazala nam je nakon vježbe speleoroniteljica Petra Kovač Konrad.

Ona je s još pet kolega speleologa i speleoronioca pod vodstvom Vladana Strige u subotu sudjelovala u vježbi izvlačenja mrtvog tijela na izvoru Ričina u Donjem Pazarištu. Vježba je trajala od 8 do 14 sati, a sastojala se od predavanja i praktičnog dijela.

- Predavanja su bila vezana uz temu traženja i vađenja mrtvog tijela iz potopljenih speleoloških objekata. Obuhvaćala su samu proceduru od početka akcije, planiranja, sigurnosti i opreme - pojašnjava Petra.

Foto: Petra Kovač Konrad, Đenis Barnjak i Mario Ribica

Što se tiče praktičnog dijela, on se odvijao u dvije faze. Prije svega, trebalo je locirati položaj tijela, odnosno lutke, koja se nalazila na 100-njak metara udaljenosti od izvora.

- Nakon što je jedan tim locirao tijelo, drugi tim bio je zadužen za transport - kazala je Petra. 

Inače, grupa za speleoronilačko spašavanje osnovana je 2005. godine i djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje HGSS-a. Sastoji od članova koji su spašavatelji i ujedno su speleoronioci i speleolozi. Svrha grupe je da u situacijama poput one na Tajlandu, ali i drugim akcijama vezanim uz potopljene špilje, mogu efikasno i brzo obaviti spašavanje.

Foto: Petra Kovač Konrad, Đenis Barnjak i Mario Ribica

Dosad su održali niz vježbi spašavanja žive, ozlijeđene osobe koja se nalazi iza sifona.

- Drukčija je situacija kad znamo da je osoba mrtva. Ne moramo "juriti" već se možemo puno kvalitetnije posvetiti planiranju same akcije. Također, koriste se drugačija nosila ako je u pitanju mrtvo tijelo i živa osoba. Za žive se uglavnom zna gdje se nalaze, dok je kod mrtvih potrebno prvo locirati tijelo, što je možda i najteži dio akcije - kaže nam Petra.

Dodaje da je u slučaju spašavanja živih ljudi potrebno sudjelovanje više spašavatelja zbog komunikacije sa unesrećenim i pružanja prve pomoći. Vježba je također dio aktivnosti koje provodi European Cave Rescue Association (ECRA) koja je krovna udruga speleospašavanja u Europi, čiji su i oni dio. 

Foto: Petra Kovač Konrad, Đenis Barnjak i Mario Ribica

Bitno je napomenuti da spašavatelji za vježbe i akcije koriste vlastitu opremu i sa skromnim sredstvima održavaju aktivnosti i suradnju s inozemnim spašavateljima. Upravo želja za sudjelovanjem u međunarodnim akcijama sa speleoroniocima iz drugih država motivira grupu da redovno vježba i na svoje vježbe poziva kolege iz drugih država.

Inače, Petra Kovač Konrad, je 2014. godine s 25 kolega sudjelovala u zahtjevnoj akciji spašavanja Nijemca iz najdublje njemačke jame. Ta akcija je u svijetu zabilježena kao jedan od pet najtežih podviga gorskih službi ispod površine zemlje. Ozlijeđeni muškarac imao je više od 100 kilograma i višestruke ozljede.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message