News

Komentari 2

Spevec: Hrvatska može primiti i do 17.000 izbjeglica iz Ukrajine

Spevec: Hrvatska može primiti i do 17.000 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatskoj se trenutno može zbrinuti oko 3.500 osoba iz Ukrajine, a u izradi su planovi koji predviđaju mogućnost smještaja i do 17 tisuća osoba

Potvrdio je to u subotu načelnik sektora 112 u Ravnateljstvu Civilne zaštite Davor Spevec.

Spevec je u subotu u Slavonskom Brodu sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana Civilne zaštite, Dana Civilne zaštite Republike Hrvatske i Dana jedinstvenog europskog broja 112.

Izvijestio je da je u Hrvatsku u petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine, te da njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj.

"Imamo planove i mjesta. To su hoteli, hosteli, đački domovi.. u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Spevec potvrdivši mogućnost da se u slučaju potrebe osiguraju i veći smještajni kapaciteti.

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić rekao je kako su Ravnateljstvo Civilne zašite i Ravnateljstvo policije unutar Ministarstva unutarnjih poslova i oni usko povezani i upućeni jedni na druge. "Svaka pravovremena i pouzdana informacija upućena na broj 112 pridonosi tome da i mi što uspješnije odradimo svoj posao", rekao je Valić.

Na razini Europske unije broj 112 je kao jedinstveni broj za hitne službe uveden 1991., a u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005.

Pozivi na broj 112 su besplatni i dostupni od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu. Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i dr.). Štedi se vrijeme jer operater nakon dojave na broj 112 alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju. Sustav 112 omogućuje lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji. Na broj 112 mogu se zaprimiti pozivi i na stranim jezicima.

Ravnateljstvo Civilne zaštite i Brodsko-posavska županija već 10 godina obilježavaju Dan jedinstvenog broja 112 rekreativnom utrkom. Uz pripadnike hitnih službi, ove godine su im se pridružili i brojni slavonskobrodski trkači rekreativci.

Najčitaniji članci