Obavijesti

News

Komentari 0

Špijunski skandal u Danskoj: prisluškivali vodeće političare, NATO: 'Istražite ovo odmah!'

Špijunski skandal u Danskoj: prisluškivali vodeće političare, NATO: 'Istražite ovo odmah!'

Istraživački novinari Danske televizije DR zajedno s njemačkim medijima otkrili su u nedjelju da je NSA navodno prisluškivala telefone vodećih političara. Šef NATO-a pozvao je na istragu.

VIDEO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu na istragu dansko-američkog špijunskog skandala, nakon izvještaja da su danske vlasti pomogle američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivati istaknutije europske političare.

- Zemlje uključene u slučaj saveznici su NATO-a i moraju se staviti sve činjenice na stol i otkriti što se zapravo dogodilo - rekao je Jens Stoltenberg za javnu Dansku radioteleviziju DR.

Rekao je da je slučaj bacio ružno svjetlo na Dansku, ali da je povjerenje u NATO ostalo netaknuto.

Istraživački novinari Danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR, WDR i Sueddeutsche Zeitung, otkrili su u nedjelju da je NSA navodno prisluškivala telefone vodećih političara uz pomoć softvera koji je stvorila danska vojna obavještajna služba FE.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi FE-a iz 2012. i 2014. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel također su tražili cjelovito objašnjenje od vlade u Kopenhagenu.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da nije bilo sustavnog nadzora saveznika, te da ne vjeruje da su narušeni odnosi Danske s Njemačkom i Francuskom.

Tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da su Sjedinjene Države izdale cjelovit pregled njihova pristupa nadzoru u inozemstvu od tada, te da je predsjednik Obama u to je vrijeme izdao predsjedničku direktivu koja je na značajan način promijenila pristup SAD-a.

- Nastavit ćemo surađivati s našim europskim saveznicima i partnerima na rješavanju svih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne sigurnosti - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori